Sarkozy žádá Rusko: Nerozmisťujte rakety bez diskuse o bezpečnosti v Evropě

Paříž/Nice - Na summitu Evropské unie a Ruska v Nice dnes francouzský prezident Nicolas Sarkozy řekl, že vznik nových raketových základen v Evropě nijak nepomáhá k její bezpečnosti. Rovněž Sarkozy vyzval ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, aby přehodnotil své rozhodnutí rozmístit ruské rakety do kaliningradské oblasti v případě, že by USA v Evropě vybudovaly svůj protiraketový systém. Oba politici po dnešní schůzce také oznámili, že jednání o dohodě o strategickém partnerství Ruska a Evropské unie budou zahájena 2. prosince.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se dnes vyslovil proti zřizování nových raketových základen v Evropě, protože by to prý nijak nepomohlo její bezpečnosti. Mířil tím jak proti záměru ohlášenému ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, že dá rozmístit střely v kaliningradské enklávě, tak proti obrannému štítu, který chtějí Spojené státy umístit v Česku a Polsku. Otázka základen by se podle Sarkozyho měla řešit v širším rámci na konferenci o evropské bezpečnosti někdy v polovině příštího roku.

Je to vůbec poprvé, co se předsednická země Unie tak otevřeně vyjadřuje k protiraketové obraně. Brusel ji dosud považoval za věc dvoustranných jednání Česka a Polska se Spojenými státy a za téma pro Severoatlantickou alianci.

Sarkozy na dnešní konferenci také uvedl, že Rusko by nemělo rozmístit své rakety v kaliningradské oblasti bez předchozích jednání a vyzval Moskvu k diskusi o bezpečnosti v Evropě.

Nicolas Sarkozy:

„Měly by se prodiskutovat nové geopolitické podmínky bezpečnosti Evropy.“

„Řekl jsem prezidentu Medveděvovi, jak jsme znepokojeni tímto prohlášením. K rozmístění raket by nemělo dojít, dokud neprodiskutujeme nové geopolitické podmínky evropské bezpečnosti,“ uvedl dnes Nicolas Sarkozy. Dodal pak, že jako představitel Evropské unie navrhuje, aby se nová jednání o budoucnosti bezpečnosti v Evropě uskutečnila v polovině příštího roku.

Sarkozy by si přál, aby Rusko se svým konečným rozhodnutím o raketách vyčkalo do uspořádání konference Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v květnu 2009. Podle francouzského prezidenta projevil Dmitrij Medveděv ochotu odložit další kroky v této otázce do doby po květnovém jednání.

Medveděv na společné tiskové konferenci zdůraznil, že jeho země nepřijímá jednostranné kroky a že i v tomto případě jde o reakci na „rozhodnutí několika evropských států“ nechat na svém území rozmístit americkou protiraketovou základnu.

Vondra: Mandát Francie pro jednání na summitu postoj k protiraketové obraně neobsahoval 

„Takové stanovisko s námi Francie předem nekonzultovala. Jeho vyznění je jiné než závěry bukurešťského summitu, ke kterým se Francie přihlásila. Pokud je mi známo, mandát francouzského předsednictví k summitu EU - Rusko postoj k protiraketové obraně neobsahoval,“ vyjádřil se k prohlášením Nicolase Sarkozyho vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

„Názor pana Sarkozyho, to je něco, co my říkáme delší dobu. Pokud se důsledky deštníku mají týkat všech, tak je to diskuse pro všechny. Sarkozy říká, že to má být věcí celoevropské debaty a nemělo by to být záležitostí jen dvoustranných dohod. To je opakování stanoviska, které dokola říká sociální demokracie,“ doplnil Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Rusko a EU znovu zahájí jednání o partnerství na začátku prosince

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy si především na dnešek pozval do Nice ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, aby mu oficiálně oznámil, na čem se ministři EU v pondělí domluvili. Ti se shodli, že pozastavené rozhovory o dohodě o strategickém partnerství s Ruskem by měly být znovu obnoveny, a to i přesto, že unie neschvaluje postup Moskvy v gruzínském konfliktu. Právě střet Moskvy a Tbilisi byl příčinou, proč unie jednání s ruskem v srpnu pozastavila.

Podle představitelů EU je ale prý lepší mít s Ruskem vztahy, které mají nějaký rámec. A ten by měla právě zajistit dohoda o strategickém partnerství.

Některým státům EU, jako například Litvě, ale vadí, že Rusové neplní mírovou dohodu s Gruzií. Na území Abcházie a Jižní Osetie má prý Moskva více vojáků než před začátkem konfliktu. Ruské jednotky také v těchto oblastech údajně omezují působení pozorovatelů Evropské unie.

Rusko na dnešním jednání v Nice také podpořilo návrh Francie uspořádat po sobotním summitu zemí skupiny G20 ve Washingtonu do 100 dní další podobný summit, na kterém by se dohodly další kroky. Hlavním důvodem k uspořádání další schůzky je to, že nově zvolený americký prezident Barack Obama se ještě nebude moci účastnit sobotního summitu o změnách finančního systému jako šéf státu.