Ruští poslanci chtějí, aby prezident vládl déle

Moskva - Ruští poslanci v prvním čtení nakonec podpořili prodloužení prezidentského mandátu ze čtyř na 6 let. Úpravu zákona navrhl prezident Dmitrij Medveděv. Neměla by se týkat jeho současného mandátu. Podle analytiků by ale mohla otevřít cestu k prezidentskému úřadu současnému ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi. První čtení provázela bouřlivá debata. Ruští zákonodárci se přeli, jestli je úprava ústavy nutná, jak tvrdí prezident Medvěděv, nebo jestli se proputinovští poslanci snaží vydláždit cestu k moci bývalému vládci Kremlu.

Prezident Medveděv tvrdí, že návrh je jen korekcí současného stavu. Podle některých analytiků ale umožní premiérovi Putinovi znovu kandidovat v příštích prezidentských volbách. V těch posledních mu to ruská ústava po dvouletém mandátu nedovolila.

A objevily se i spekulace, že pokud zákon schválí obě komory ruského parlamentu, urychlí Medvěděv Putinovi návrat tím, že rezignuje. Putin potom jako úřadující prezident vypíše předčasné volby.

Prodloužení funkčního období hlavy státu navrhl prezident Dmitrij Medveděv minulý týden ve svém prvním projevu v parlamentu a v úterý předložil zákonodárnému sboru návrh zákona.

Ujistil, že příslušná změna ústavy nebude „reformou, ale korekcí“ a že klíčové principy základního zákona zůstanou nezměněny.

Vladimir Putin
Zdroj: ČT24