Vědci mají první snímky planet mimo sluneční soustavu

Houston - Američtí astronomové nafotili první jasné snímky planet mimo sluneční soustavu. Pořídily je týmy kolem teleskopů na havajských ostrovech a Hubbleova teleskopu. O obou studiích informoval časopis Science.

Planetu Fomalhaut B v souhvězdí Jižní ryby dělí od země 25 světelných let. Vědci těleso poprvé vyfotili už v roce 2004. Až na nových snímcích z Hubbleova teleskopu je ale zřetelně vidět prachový prstenec, který napovídá, že jde skutečně o planetu. „Planeta se pohybuje proti směru hodinových ručiček a jeden oběh jí trvá 800 let,“ říká Paul Kalas z kalifornské univerzity Berkeley. „Je to přelomový objev. Jde o první snímek objektu, u kterého se všichni shodnou, že jde o planetu, jak kvůli nízké hmotnosti a prstenci prachu, tak díky oběžné dráze kolem hvězdy,“ doplňuje Sara Seagerová z Massachussettského technologického institutu.

Vědcům se už podařilo objevit asi tři sta planet mimo sluneční soustavu. Na všechny však až dosud přišli nepřímou měřící technikou. „Je to jako v noci slyšet z džungle slony nebo ve dne najít jejich stopy. Ale dokud nemáme jejich fotku, tak si nejsme jisti, jak vypadají. Tohle je sen, který se po osmnácti letech stal skutečností,“ raduje se vědecký ředitel NASA Ed Weiler.

Srovnatelného úspěchu dosáhli shodou okolností i vědci na Havaji.Tamními teleskopy vyfotografovali hned tři planety obíhající kolem hvězdy HR8799 v souhvězdí Pegas. Všechny jsou větší než jakákoliv planeta sluneční soustavy. Vědci si od jejich výzkumu slibují, že pochopí, jak kdysi vypadal třeba Jupiter nebo Saturn.