Sikorski: Česko a Polsko doufají, že radar a silo s raketami budou!

Praha - Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski prohlásil, že obě středočeské země doufají, že projekt americké protiraketové obrany se uskuteční. Před novináři šéf polské diplomacie uvedl, že v této věci nečeká žádné revoluční obraty, i když mu nastupující americký prezident Barack Obama osobně řekl, že se chce před rozhodnutím o pokračování projektu ujistit o funkčnosti systému.

Polský ministr zahraničí po setkání se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem v Praze uvedl, že Česká republika a Polsko doufají, že projekt americké protiraketové ochrany ve střední Evropě bude pokračovat. V exkluzivním rozhovoru, který se šéfem polské diplomacie natočil varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, Sikorski jasně dává najevo, že protiraketový systém plně podporuje a že doufá v jeho realizaci.

Sikorski hned na úvod rozhovoru označil českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga za svého přítele a podtrhl spolupráci obou zemí na evropské úrovni. Sikorski se těší na iniciaci Česko-polského fóra. Nemělo by fungovat jen na mezistátní, ale také na mezi občanské úrovni.

Polsko podle slov Sikorského vítá fakt, že se během českého předsednictví Radě EU v první polovině příštího roku uskuteční summit takzvaného Východního partnerství, který bude hostit Praha. Tento projekt Češi podporují a vznikl původně mimo jiné z iniciativy Polska.

Podle Sikorského už samotný podpis smluv obě strany zavazuje k vybudování systému protiraketové obrany. Polsko je nyní ve fázi vyjednávání o přidružených smlouvách s Američany a nepozoruje z jejich strany žádnou změnu kurzu, ubezpečil Sikorski.