První Američanka získala hodnost čtyřhvězdičkového generála

Washington - Ann Dunwoodyová se stala první ženou, která v americké armádě dosáhla nejvyššího postu. Byla povýšena do hodnosti čtyřhvězdičkového generála. Teď je vrchní velitelkou pro materiální vybavení, uniformy a zbraně. Z půl milionu amerických vojáků tvoří ženy celkem 14 procent.

Do hodnosti čtyřhvězdičkového generála byla Ann Dunwoodyová jako první žena v historii Spojených států povýšena na návrh prezident George Bushe. V červenci ho schválil americký Senát.

„Jako dítě jsem se chtěla stát učitelkou tělocviku a mít rodinu. Zkušenost v armádě jsem považovala za dvouletou odbočku na cestě ke své profesi,“ řekla Dunwoodyová, která má za sebou už 33letou vojenskou kariéru, na slavnostním ceremoniálu. „Nikdo tím není překvapen víc než já - samozřejmě s výjimkou mého manžela,“ dodala.

Dunwoodyová pochází z rodiny, jejíž vojenská historie se táhne už od 19. století. Její otec je vyznamenaným veteránem z korejské a vietnamské války. Kariéru v armádě má za sebou i manžel Dunwoodyové Craig Botchie, který sloužil 26 let u letectva.

Ženy tvoří přibližně 14 procent příslušníků americké armády. V generálských funkcích jich působí 21, z toho pouze čtyři mají více než jednu hvězdičku. První ženou s hodností generála se stala v roce 1970 Anna Mae Haysová.