Požár ohrožuje jih Kalifornie, hoří i Los Angeles

Los Angeles - Jižní Kalifornie se od čtvrtka potýká s lesními požáry. Plameny zasáhly luxusní lokalitu nedaleko Santa Barbary. Tisíce lidí musely opustit své domovy a další jsou bez dodávek elektřiny. Nejméně deset domů zničil lesní požár, který v pátek večer zasáhl sever Los Angeles. Guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil stav ohrožení.

Los Angeles se prý může ocitnout bez dodávek elektřiny. Oheň sužující losangeleské předměstí Sylmar může zasáhnout hlavní transmisní vedení, které zásobuje elektrickým proudem Los Angeles, řekl starosta města Antonio Villaraigosa. Vyzval obyvatele, aby šetřili elektřinou. Los Angeles podle internetové encyklopedie Wikipedie čítá kolem čtyř milionů obyvatel a je po New Yorku druhým největším městem USA.

Kolem 10 tisíc obyvatel již muselo být evakuováno. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil mimořádný stav, což mu umožňuje mobilizovat veškeré prostředky, které jsou ve státě dostupné. Příčiny vzniku požárů, které přerušily i dopravu na některých hlavních silnicích a dodávky elektřiny, jsou podle úřadů zatím neznámé. Od roku 2006 sužuje Kalifornii sucho a od té doby zde také pravidelně vznikají požáry.

Situace je kritická i v okolí Santa Barbary

Přes 100 domů v jižní Kalifornii zničil lesní požár, který vzplanul ve čtvrtek odpoledne a během noci a dneška se rozšířil až na plochu 1 000 hektarů. V souvislosti s ohněm, který ohrožuje pobřežní lokalitu Montecito a sousední město Santa Barbara, muselo být už 13 lidí, převážně hasičů, hospitalizováno.

Úřady evakuovaly přibližně 5 400 domů a na 20 tisíc lidí v okrese Santa Barbara je bez dodávek elektřiny. V Montecitu, které leží asi 145 kilometrů od Los Angeles a přezdívá se mu „Americká riviéra“, padlo živlu za oběť několik luxusních rezidencí v hodnotě milionů dolarů.

Mezi 10 tisíci majitelů domů v Montecitu patří i americké hvězdy, například moderátorka televizních talk show Oprah Winfreyová nebo herci John Cleese, Christopher Lloyd a Rob Lowe. Zatím není známo, zda oheň poškodil některý z těchto domů.

Tři lidé, včetně jednoho hasiče, byli převezeni do nemocnice s popáleninami. Devět hasičů a jeden obyvatel ohrožené oblasti byli hospitalizováni poté, co se přiotrávili kouřem. Do boje s plameny se zapojila tisícovka hasičů. V noci byly nasazeny tři vrtulníky, které na ohniska plamenů shazovaly vodu. Přes den se k nim připojilo šest dalších helikoptér a deset požárních letadel.