Fico brojí proti „exportu fašismu“ z Maďarska na Slovensko

Komárno - Slovenský premiér Robert Fico dnes označil za vážný problém "export fašismu z maďarského území na Slovensko". V prohlášení odsoudili extremismus, společná tisková konference ale ukázala rozpory mezi nimi. Zatímco slovenský premiér Robert Fico kritizoval akce fašistické Maďarské gardy na Slovensku a napojení na maďarské politické strany, jeho maďarský protějšek Ferenc Gyurcsány mu vyčetl přítomnost nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) ve vládě.

Novinářům Fico po setkání také řekl, že navrhl vytvoření systému rychlého varování mezi tajnými službami a policejními sbory obou zemí a požádal Gyurcsánye, aby maďarská vláda iniciovala legislativní proces k potlačování projevů fašismu, xenofobie a etnické intolerance. Slováci jsou podle Fica připraveni ke spolupráci s maďarskou vládou, aby tyto projevy zastavili.

Premiéři se dnes sešli v Komárně poté, co maďarští demonstranti v týdnu částečně zablokovali silnice k některým hraničním přechodům na Slovensko. Vztahy obou zemí ale už předtím výrazně zhoršil zásah slovenské policie proti maďarským občanům na fotbalovém zápase v Dunajské Stredě i akce maďarských radikálů, kteří před týdnem přišli do Královského Chlumce v replikách fašistických uniforem.

Jednání obou premiérů začalo rozhovorem mezi čtyřma očima. Později byli přizváni i ministři zahraničí obou zemí a také členové expertních skupin ze Slovenska i Maďarska.

Fico na následné tiskové konferenci, kterou živě přenášela slovenská televize TA3, prohlásil, že politickou diskusi začíná narušovat fenomén „fašismu, extremismu a hrubého nacionalismu“. „Je tu zájem z obou stran, a o tom jsme skutečně mluvili detailně, postavit se celou silou proti tomuto fenoménu,“ řekl slovenský premiér.

Vydáno pod