Herečka Charlize Theronová je mírovou velvyslankyní OSN

New York - Jihoafrická herečka Charlize Theronová se stala poselkyní OSN pro mír. Přispívat k ukončení násilí na ženách - to má být jejím zvláštním posláním. Pověřil ji tím generální tajemník organizace Pan Ki-mun. V komuniké připomněl, že Theronová se trvale angažovala ve prospěch řešení sociálních problémů ve své rodné zemi, zvlášť problémů týkajících se dětí a žen, a vyslovil přesvědčení, že bude "přesvědčivou a energickou poselkyní míru".

Jmenováním třiatřicetileté nositelky Oscara se podle agentury Reuters počet poslů míru zaokrouhlil na deset. Jsou mezi nimi například herci George Clooney a Michael Douglas, spisovatelé Paulo Coelho a Elie Wiesel a dirigent Daniel Barenboim.

Theronová dostala Oscara v roce 2004 za ztvárnění hlavní role ve filmu Zrůda. Dostala také Zlatý globus či cenu amerického hereckého svazu Screen Actors Guild (SAG).

Vedle toho je i nositelkou lichotivých titulů vztahujících se k jejím tělesným půvabům. Loni byla označena za ženu s nejkrásnějšíma nohama v Hollywoodu a časopis Esquire ji vyhlásil za nejvíc sexy z žijících žen.