Bývalý thajský premiér Šinavatra se prý rozvedl

Bangkok - Bývalý thajský premiér Tchaksin Šinavatra a jeho manželka Potdžaman se rozvedli. V Bangkoku to dnes oznámil Šinavatrův mluvčí. Podle zdrojů blízkých rodině je rozvod účelový. Oba zúčastnění žijí v exilu, protože v Thajsku byli odsouzeni za finanční podvody. Podle dnešního thajského tisku byl rozvod ukončen v pátek na thajském velvyslanectví v Hongkongu. Šinavatra žil s manželkou 32 let.

Dnes devětapadesátiletý Šinavatra stál v čele thajské vlády pět let do roku 2006, kdy ho svrhla thajská junta. On i jeho o osm let mladší žena pak byli obviněni z korupce a odešli do britského exilu.

Potdžaman byla v červenci odsouzena v nepřítomnosti ke tříletému vězení za daňové podvody, Šinavatra dostal v říjnu dvouletý trest za konflikt zájmů při nákupu pozemků. V Thajsku má Šinavatra stále mnoho stoupenců, zejména na severu, odkud pochází. Bangkocká elita k jeho příznivcům ale nepatří.

V Londýně Šinavatra vlastní několikamilionový byt a na londýnském předměstí venkovské sídlo. Británie mu prý zrušila vízum v době, kdy byl mimo její území. V pátek byl Šinavatra v Hongkongu a thajská média spekulují, kam teď expremiér zamíří. Hovoří o něm jako o bohatém bezdomovci a nevylučují, že jeho příštím bydlištěm budou třeba Bermudy, Dubaj nebo Středoafrická republika.