Irácko-americká smlouva je prý definitivně dohodnuta

Bagdád - Američtí a iráčtí vyjednávači se shodli na konečném textu budoucí americko-irácké bezpečnostní smlouvy. Sdělil to dnes poradce iráckého premiéra Núrího Málikího. O návrhu by měla v neděli nebo v pondělí hlasovat vláda a poté by text měl být předán k ratifikaci parlamentu. Mluvčí americké Rady národní bezpečnosti Gordon Johndroe považuje dohodu za užitečnou pro obě strany. "Je to dobrý dokument, který poslouží dobře Američanům i Iráčanům," řekl.

Málikího poradce řekl, že dohoda má dobrou šanci získat mezi 37 členy vlády dvoutřetinovou podporu. Proti dokumentu, který stanovuje jako nejzazší termín odchodu Američanů z Iráku konec roku 2011, ale brojí mnoho iráckých šíitů i sunnitů. Dohoda se nelíbí ani Íránu a Sýrii. Podle nich je to smlouva, kterou se Irák stane kolonií USA.

Dohoda nahradí současný mandát OSN, který umožňuje koaličním vojskům zůstat v Iráku do konce prosince. Pokud ale text neprojde parlamentem, jsou někteří iráčtí politici ochotni požádat o prodloužení mandátu OSN.

V Iráku se debatuje nejen o podmínkách působení koaličních vojsk, ale i o budoucí podobě státu. Dva šíitští poslanci dnes navrhli uspořádat referendum o osamostatnění šíitské jihoirácké provincie Basry, bohaté na ropu.

Sunnité si přejí, aby Irák zůstal centrálně řízeným státem. Důvodem je skutečnost, že žijí hlavně v oblastech, kde se ropa nenachází, a bojí se, že přijdou o podíl z federálních ropných příjmů.

Dnes se konalo několik manifestací na podporu jednotného iráckého státu, který propaguje i Málikího vláda. Stovky lidí se sešly v sunnitském městě Tikrítu a provolávaly Málikího jméno. Dalších shromáždění se zúčastnili lidé v šíitských městech jako Karbalá, Nadžaf nebo Hilla.

Málikí nedávno řekl, že podpoří ústavní změny, jež dají více pravomocí federální vládě ve vztahu k provinciím. Kurdové, kteří žijí díky mezinárodní ochraně v době vlády Saddáma Husajna v autonomii na severu Iráku, v tom ale vidí další snahu posílit vliv Bagdádu v jejich oblasti.