Vědci zkoumají, jak vzduch v Ostravě kazí dětské zdraví

Ostrava - Jak se znečištěné ovzduší podepisuje na zdraví ostravských dětí, zjišťují badatelé z Akademie věd ČR. Moravskoslezskou metropoli si vybrali záměrně, Ostrava totiž patří se svým množstvím škodlivin k nejhorším místům v Evropě. V některých obvodech města má astma už každé třetí dítě.

Ostravské děti často trpí velkými záchvaty kašle a objevují se u nich alergie či ekzémy. Proto se v Ostravě rozběhl mimořádný výzkum. Vědci dětem odebírají krev, moč a sliny, aby zjistili, jak škodliviny ovlivňují geny. Vzorky, které lékaři dětem odebrali v Ostravě a v okolí Prachatic, následně putují do pražského Ústavu experimentální medicíny AV. Vzorky zhruba čtyř set dětí tu projdou přibližně desítkou různých vyšetření.

„Některé ze škodlivin, které se vyskytují v ovzduší, můžou měnit aktivitu daného genu,“ vysvětluje Jan Topinka z Ústavu experimentální medicíny. Dítě se tedy nadýchá špinavého vzduchu a zmatené geny začnou vyrábět látky, které vyrábět nemají, nebo naopak upadnou do nečinnosti. V obou případech je výsledkem onemocnění.

Situace v regionu je přitom stále vážnější. „Příčinu zhoršení vidím hlavně v průmyslovém znečištění v této oblasti, což může být spojováno v první řadě s výrobou oceli,“ říká k tomu zaměstnanec ústavu Radim Šrám.  

Pro srovnání se projektu zúčastní i děti z Šumavy

Vzorky se budou dětem odebírat v průběhu celého listopadu. Pro porovnání se projektu zúčastní i skupina dětí, které dýchají čistý vzduch na Šumavě. Projekt Akademie věd podpořilo takřka 50 miliony korun ministerstvo životního prostředí a ministerstvo školství.

Vydáno pod