V Moskvě vznikla nová strana, fandí Kremlu

Moskva - V Rusku dnes pod názvem Pravá věc vznikla nová pravicová strana, nahrazující tři pravicová seskupení, která se sama v sobotu rozpustila. Nová strana, razící heslo "Kapitalismus pro všechny", vyjadřuje na rozdíl od svých předchůdkyň ochotu spolupracovat s Kremlem, který přispěl k jejímu vzniku. Zřejmě i proto si Pravá věc slibuje získat deset až 15 procent hlasů v příštích parlamentních volbách, které by se měly konat v roce 2011. Ve stávajícím parlamentu není liberální pravice vůbec zastoupena. První zkouška čeká nové seskupení už v březnových regionálních volbách.

Vytvoření nového uskupení zapadá podle ruských komentátorů do snah Kremlu přebudovat ruskou politickou scénu a příští parlament, ve kterém by Jednotné Rusko Vladimira Putina nadále zaujímalo dominující pozici, ale v politickém středu.

Na levici nyní soupeří opoziční komunisté s prokremelským seskupením Spravedlivé Rusko. V parlamentu jsou také nacionalisté z Liberálně demokratické strany Ruska Vladimira Žirinovského. Avšak liberální pravice, vystupující dosud ostře proti politice Kremlu, v posledních volbách loni v prosinci propadla.

Ustavující sjezd Pravé věci dnes zvolil prozatímními spolupředsedy politika Leonida Gozmana, podnikatele Borise Titova a novináře Georgije Vovta. Kromě těchto spolupředsedů jsou rozpuštěná seskupení Svaz pravicových sil, Demokratická strana Ruska a Občanská síla zastoupeny i desítkou členů ve třicetičlenném vedení.