Raketoplán Endeavour úspěšně zakotvil u ISS

Mys Canaveral (USA) - Raketoplán Endeavour dnes úspěšně zakotvil u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Úkolem sedmičlenné posádky je přestavba a rozšíření vesmírné stanice, aby od příštího roku mohla pojmout šest osob. Kosmická loď odstartovala v sobotu z Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral na Floridě. Astronauti se na ISS zdrží 11 až 12 dní.

Velitelem mise Endeavouru je sedmačtyřicetiletý Chris Ferguson, druhým pilotem je o tři roky mladší Eric Boe. Zbývajících pět členů posádky tvoří specialisté, mezi nimi i Sandra Magnusová, která nahradí na ISS Grega Chamitoffa. Ten se místo ní vrátí zpět na Zemi.

Astronauti přivezli na ISS 14,5 tuny vybavení. Dosavadní prostory stanice rozšíří o dvě nové komory pro spaní, toalety, ledničky a nový systém pro čištění vody. Tento systém má pro budoucí provoz stanice velký význam, protože umožňuje recyklaci kapalných odpadů. 

Zařízení, jehož hodnota se pohybuje kolem 250 milionů dolarů, ušetří ročně 6,8 tuny vody, která by se jinak musela na ISS dopravovat ze Země. Astronauti mají rovněž na stanici instalovat novou pec určenou k vědeckým pokusům. Posádka Endeavouru má plánovány čtyři výstupy do volného prostoru, během nichž by měla vyčistit a opravit natáčecí systém jedné ze tří solárních antén ISS.