Hasičům se v Kalifornii místy daří likvidovat požár

Los Angeles (USA) - Hasiči postupně získávají kontrolu nad požáry v jižní Kalifornii, které už sežehly více než tisíc domů. Kolem 50.000 obyvatel bylo nuceno svoje domovy opustit. Mírnou naději na zlepšení situace dává slábnoucí vítr. Nejhůře postiženou oblastí je severozápad Los Angeles. V bezprostředním ohrožení je především areál s mobilními domy na svazích předměstí Sylmar, kde plameny zlikvidovaly už 500 obytných přívěsů.

„Oheň se rozšířil areálem tak rychle, že nebylo možné ho nijak zastavit. Bylo to, jako když se škrtne sirkou,“ prohlásil na nedělní tiskové konferenci kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. „Pro obyvatele jižní Kalifornie to jsou velmi těžké dny. Byla to dokonalá bouře - prudké větry, vysoké teploty a velmi sucho,“ dodal. Policie v této oblasti již začala s pomocí psů pátrat po případných obětech. Úřady se totiž obávají, že se starým nebo invalidním lidem nepodařilo včas dostat do bezpečí.

Podle hasičů už plameny sežehly přes 8000 hektarů půdy na severních svazích Los Angeles. Komplikovaná situace panuje v okresech Orange a Riverside, kde plameny pohltily skoro 10.000 hektarů půdy a pod kontrolou je jen zhruba 19 procent ohně. U Santa Barbary, kde žije řada známých osobností, zničil oheň 210 domů. Většina plamenů je zde už pod kontrolou. Na ulicích leží silná vrstva popela. Vzduch je nasycen štiplavým dýmem. Zdravotní orgány varují, že především staří lidé a děti by neměli opouštět domovy. Vůbec nikdo by se neměl venku věnovat jakékoliv sportovní činnosti.

Podle požárního inspektora v okrese Los Angeles Sama Padilly se rychlost větru ustálila na maximálních 32 kilometrech za hodinu, v nárazech dosahuje 48 kilometrů za hodinu. Za těchto okolností už lze využít letadel s vodními nádržemi, jimž v sobotu bránil létat právě prudký vichr. Nicméně bude trvat pravděpodobně ještě několik dní, než budou požáry zcela uhašeny.

„I když víme, že nám nic nezbylo, chceme jít přehrabat spáleniště a podívat se, jestli něco nenajdeme,“ řekla majitelka shořelého domu v Sylmaru Tracy Burnsová.

Oheň ohrožuje Orange County
Zdroj: ČT24