Soud s obžalovanými z vraždy ruské novinářky Politkovské bude veřejný

Moskva - Ruský soud dnes rozhodl o tom, že proces s obžalovanými z vraždy ruské novinářky Anny Politkovské bude otevřen veřejnosti. Proces s účastí veřejnosti požadoval mimo jiné i bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov.

„Odmítám žádost prokuratury, aby se proces odehrál za zavřenými dveřmi. Ale rozhodnu o vyloučení veřejnosti, dojde-li k nátlaku na přísedící,“ prohlásil dnes soudce Jevgenij Zubov.

Veřejného procesu se domáhali obhájci obviněných i advokáti pozůstalých po novinářce. Žádost o vyloučení veřejnosti obžaloba odůvodňovala tím, že v případu se prý mají posuzovat i utajované informace.

„Žádné tajnosti jsem ve spisu nenašla. Není důvod pro proces za zavřenými dveřmi,“ prohlásila advokátka Anna Stavická, zastupující u soudu příbuzné Politkovské.

Potomci novinářky už oznámili, že se budou domáhat odškodnění ve výši 10 milionů rublů (necelých osm milionů korun). Vyplatit stejnou sumu otci oběti nedávno soud uložil vrahům bankéře Andreje Kozlova. Obhajoba požadavek odmítá s tím, že obvinění odmítají, že by se na zločinu podíleli.

Novinářka a kritička Kremlu Politkovská byla zastřelena 7. října 2006. Vražda vyvolala ve světě rozruch a ruské úřady slíbily její brzké objasnění. Za rok se za mřížemi ocitlo deset podezřelých, většina byla ale po čase propuštěna. Vyšetřování ani po dvou letech neodhalilo, kdo za vraždou stojí. Vypátrat se však prý podařilo vykonavatele.

Z účasti na vraždě jsou obviněni bývalý policista Sergej Chadžikurbanov a čečenští bratři Džabrail a Ibragim Machmudovovi a proces s nimi zřejmě potrvá dlouho. Třetí sourozenec, Rustam, který prý novinářku zastřelil, je stále na útěku.

V případu figuroval i podplukovník tajné služby Pavel Rjaguzov, kterého vyšetřovatelé podezírali, že vrahům prozradil adresu oběti. To se nepodařilo dokázat, Rjaguzov je tedy obviněn jen ze zneužití pravomocí a vydírání, kterého se údajně dopustil spolu s Chadžikurbanovem v jiném
případu ještě před vraždou Politkovské.

Západ i ruská opozice podezírají z účasti na vraždě Politkovské tajné služby, prokremelská média ji zase připisují oponentům Kremlu, hlavně uprchlému oligarchovi Borisi Berezovskému, nebo nepřátelům čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Ti si prý mohli objednat vraždu známé kritičky Putina a Kadyrova, aby jim uškodili.

U soudu dnes zazněl požadavek, aby vypovídal jako svědek i čečenský prezident. „Výslech (Kadyrova) má velký význam pro objasnění případu,“ uvedla další advokátka pozůstalých Karina Moskalenková. Kadyrovovo jméno se ve spisu často vyskytuje, ale přesto jej vyšetřovatelé nevyslechli. Vady ve vyšetřování, které nevedlo k odhalení objednavatele, mohou podle advokátky celý proces zhatit.

Politkovská byla podle amerického Výboru na ochranu novinářů třináctou obětí z řad ruských novinářů, odstraněných nájemnými vrahy během Putinovy osmileté éry v čele státu. Žádný z vrahů nebyl dosud odsouzen.

Ruská média dnes referují i o případu novináře Michaila Beketova z moskevského předměstí Chimki, který byl minulý týden brutálně zbit poté, co mu bylo opakovaně vyhrožováno za kritické články o plánu úřadů vykácet místní les. Loni Beketovovi shořelo auto, prý v odvetě za to, že si troufl kritizovat přenesení ostatků válečných pilotů kvůli výstavbě dálnice.