Bělorusko nebude reagovat na americký protiraketový štít

Minsk - Bělorusko nechce koupit ruské rakety Iskander v reakci na plány Spojených států vybudovat ve východní Evropě systém protiraketové obrany. Dnes popřelo předchozí informace, že by se chystalo tak učinit. Slova běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka ohledně nákupu raket v rozhovoru pro páteční vydání listu Wall Street Journal byla "velmi špatně interpretována", uvedlo běloruské ministerstvo zahraničí.

Lukašenko v rozhovoru „neřekl nic o záměru naší země koupit ruské rakety Iskander jako represivní opatření vůči americkému plánu vybudovat v Evropě protiraketový štít“, uvedlo ministerstvo.

Prohlášení prezidenta Lukašenka o plánech jeho země získat balistické rakety Iskander souvisí s jeho plánem „celkově znovu vyzbrojit běloruskou armádu“, cituje agentura z prohlášení ministerstva.

Lukašenko poskytl rozhovor listu Wall Street Journal týden poté, co Moskva pohrozila, že v případě stavby amerického protiraketového štítu v Evropě rozmístí v kaliningradské enklávě, obklopené zeměmi Evropské unie, svoje rakety Iskander.

Spojené státy nedávno podepsaly s Prahou a Varšavou dohody o budování protiraketové základny, jejíž radarová část má stát v Česku a silo s deseti raketami v Polsku. Štít má podle USA chránit před případnými útoky nevyzpytatelných států, jako je například Írán. Rusko proti systému dlouhodobě brojí a označuje jej za ohrožení vlastní bezpečnosti. Z posledních prohlášení ruského prezidenta Dmitrije Medveděva ale vyplývá, že Rusko je ochotno s USA o základně jednat a případně spolupracovat v oblasti protiraketové obrany.

Vydáno pod