Taliban hrozí, že spáchá teroristický útok v Paříži

Dubaj - Radikální hnutí Taliban hrozí, že spáchá teroristický útok v Paříži, pokud z Afghánistánu neodejdou francouzští vojáci. Ve videu odvysílaném v televizi Al-Arabíja se Taliban hlásí k srpnovému přepadení francouzských vojáků. Při něm deset Francouzů zahynulo. Není zřejmé, kdy byla nahrávka pořízena. Francouzské úřady oznámily, že videozáznam zkoumají, nechystají nicméně v metropoli dodatečná bezpečnostní opatření. Francouzská armáda označila záběry za přehnaný propagandistický materiál.

Taliban v odvysílané zprávě připomněl rozsáhlý útok na francouzské síly
nedaleko Kábulu v polovině srpna, který si vyžádal deset obětí a 21
zraněných. Nahrávka obsahovala záběry radikálů, jak sledují francouzskou obrněnou jednotku a později pózují v uniformách zastřelených vojáků.

Radikálové v odvysílané zprávě také připomněli rozsáhlý útok na francouzské jednotky v polovině srpna, který si vyžádal deset obětí.

„Zabili jsme deset francouzských vojáků jako zprávu pro Francouze, aby napravili své chyby a stáhli se z Afghánistánu, pokud nechtějí zažít naši reakci v Paříži,“ prohlásil na nahrávce jeden z velitelů Talibanu mulla Farúk.

Bezpečnostní opatření se podle francouzských úřadů zatím nezvýší. U
významných úřadů, turistických atrakcí jako Eiffelova věž či ve vybraných nákupních střediscích je již řadu měsíců běžné, že se v nich procházejí vojáci s automatickými puškami.

Afghánské počty

V Afghánistánu slouží v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) 2 600 francouzských vojáků, do konce roku by mělo přibýt dalších 700. Koncem září schválil prodloužení jejich mise francouzský parlament i přes odpor komunistů, socialistů a zelených.

Celkem působí v Afghánistánu v rámci ISAF a mezinárodní koalice vedené Spojenými státy na 70.000 vojáků, nasazeno je i na 400 Čechů. Mezinárodní společenství ale vyzývá k vyslání dalších jednotek, protože situace v zemi se letos výrazně zhoršila.

Taliban letos znásobil útoky a provádí je i v dosud klidnějších severních a západních oblastech země. Od začátku roku si boje vyžádaly přes 5000
mrtvých, více než 1000 z nich byli civilisté. Zahraniční jednotky letos ztratily přes 260 vojáků, nejvíc od svržení režimu Talibanu americkou invazí v roce 2001. Mezi mrtvými jsou i dva Češi.

Vydáno pod