Obama chce Americe vrátit ztracený morální kredit

Washington - Nově zvolený americký prezident Barack Obama slíbil, že obnoví "morální kredit" Spojených států ve světě. Řekl to ve svém prvním televizním rozhovoru po volbách. Znovu také zopakoval, že stabilizuje ekonomiku, stáhne vojáky z Iráku, přesune je do Afghánistánu a zavře kontroverzní věznici Guantánamo.

Obama už během předvolební kampaně několikrát slíbil, že uzavře zadržovací centrum, které mezinárodní společenství kritizovalo jako symbol výstřelků „boje proti terorismu“ vedeného dosavadním prezidentem Georgem Bushem. Vězením, které vzniklo začátkem roku 2002, prošlo na 800 osob podezřelých ze spojení s terorismem. Z nich je tam dosud drženo 255. Uzavření guantánamské věznice a zastavení mučení při výsleších „jsou součástí úsilí, jež má Americe umožnit získat zpět její pozici v morální rovině“, prohlásil Obama.

Jakmile Obama převezme úřad, hodlá začít pracovat na stahování amerických vojáků z Iráku a jednoznačné likvidaci teroristické sítě al-Káida. „Dopadení nebo zabití bin Ládina je zásadním aspektem pro likvidaci al-Káidy. On není jen symbol, on je také operační vůdce organizace, která plánuje útoky proti americkým cílům.“

Vydáno pod