V Sýrii byl nalezen uran, vývoj jaderných zbraní to však neprokazuje

Damašek - Na místě v Sýrii, které před rokem vybombardovalo izraelské letectvo, byly nalezeny stopy uranu. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej však soudí, že to nemusí nutně svědčit o vývoji jaderných zbraní, respektive o tom, že by tam byl provozován jaderný reaktor. Sýrie tvrdí, že nalezený uran pochází ze zbraní, které použila izraelská armáda.

„Byly tam stopy uranu, to ale neznamená, že tam byl reaktor. A uran nebyl vysoce obohacený,“ citovaly Baradeje světové agentury. „Nedospěli jsme k jednoznačnému závěru ohledně existence nebo neexistence reaktoru, a tak vyznívá i zpráva, kterou koncem týdne předložíme ohledně údajně tajných jaderných aktivit Sýrie,“ podotkl.  

Baradej dále poznamenal, že je při vyšetřování nezbytná spolupráce syrské i izraelské strany. Zejména aktivity Sýrie podle něj stále nejsou dostatečně transparentní.

Izraelci bombardovali lokalitu na východě Sýrie loni v září s odůvodněním, že bylo nutné zničit budovaný syrský jaderný reaktor. Damašek informaci o stavbě reaktoru popřel s tím, že šlo o neužívaný vojenský objekt, ale letos pustil na místo inspektory MAAE. Ti našli v odebraných vzorcích uran a další látky, jejichž přítomnost je prý nutné prověřit. Informace o tom pronikla počátkem listopadu do tiskových agentur od nejmenovaného diplomata MAAE.

Podle USA byl na místě, na něž dopadly izraelské bomby, téměř dokončený jaderný reaktor, který Sýrie podle nich stavěla za pomoci Severní Koreje. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim v reakci na tuto informaci poukázal na to, že i Američané tvrdí, že Izrael bombardoval reaktor, který byl teprve ve výstavbě, takže „je otázkou, odkud se vzaly stopy po obohaceném uranu“. Zdrojem objeveného uranu mohly být podle šéfa syrské diplomacie izraelské bomby.

Baradej v minulých týdnech prohlásil, že MAAE bere podezření z tajných syrských jaderných aktivit vážně. Zároveň nepřímo kritizoval za útok Izrael, když řekl, že úkol prošetřit aktivity Sýrie komplikuje to, že MAAE nedostala možnost stavbu navštívit před zničením.

Vydáno pod