Barmská junta záměrně ztěžuje návštěvy politických vězňů

Rangún - Do věznic v odlehlých částech Barmy nechala zdejší vojenská junta rozvézt desítky politických vězňů, kteří byli během posledních dnů odsouzeni k trestům od 20 do 65 let vězení. Toto opatření výrazně komplikuje návštěvy příbuzných, kteří by mohli odsouzeným nosit jídlo, léky či vitaminové doplňky. Bez nich je totiž mnohem vyšší nebezpečí, že odsouzení zemřou za mřížemi.

„Tajně je vyvedli zadním východem z centrální věznice. Čekali jsme před přední bránou a doufali, že je budeme moct vidět, ale neměli jsme šanci,“ řekl agentuře Reuters Kou Aun, mladší bratr bývalého studentského aktivisty Kou Kou Ťiho. Zdravotní stav mnoha odsouzených, z nichž někteří už strávili více než deset let ve vězení, je už nyní špatný.

Kou Kou Ťi a Min Kou Nain, který patří mezi nejznámější barmské disidenty, byli převezeni do Ťjaintoumu v Šanském státě na severovýchodě Barmy, 1200 kilometrů od Rangúnu. Další odsouzení aktivisté ze skupiny Studenti generace 88, která vedla velké prodemokratické protesty v roce 1988, byli posláni do jižního cípu Barmy a další na úpatí Himálaje na dálném severu.

Političtí vězni stráví za mřížemi 20 až 65 let

Tresty, které soud nad politickými vězni vynesl, sahají od 65 let pro prominentní disidenty přes 20 let pro autora internetového blogu až po dva roky vězení pro básníka, který ukrýval text protivládního prohlášení. V pátek byl odsouzen novinář ke dvěma rokům vězení za to, že informoval o demonstraci proti tomu, že vláda nezajistila pomoc obětem ničivého cyklonu.

Mezinárodní organizace pro lidská práva se domnívají, že barmská junta v současné době zadržuje více než 2 100 politických vězňů, zatímco v červnu 2007, před zmíněnými demonstracemi, jich bylo kolem 1 200. V domácím vězení setrvává i vůdkyně opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD) Do Aun Schan Su Ťij. Její strana zvítězila v parlamentních volbách v roce 1990, ale junta jí nedovolila ujmout se vlády, a naopak tvrdě zakročila proti jejím členům.

Vojenský režim, který je u moci prakticky od roku 1962, nyní slibuje, že v roce 2010 uspořádá nové volby, které mají být posledním stupněm jeho „cestovní mapy směřující k demokratizaci země“.