Většina horníků ze zaplaveného čínského dolu je zachráněna

Peking - Záchranáři v čínské provincii Che-nan vyprostili 32 ze 34 horníků, které v pondělí zaplavila voda v nelegálním uhelném dole. Jeden člověk zemřel, další se pohřešuje. Všichni zachránění horníci jsou ve špatném zdravotním stavu a okamžitě byli převezeni do nemocnice. Majitele dolu policie zadržela.

Čína je největším spotřebitelem i producentem uhlí na světě, zdejší doly ale patří k nejnebezpečnějším na světě. Ve snaze dostát velké poptávce po surovinách se tu nedodržují bezpečnostní předpisy. Jen loni zemřelo podle oficiálních statistik přes 3 786 horníků. Nezávislé organizace ale tvrdí, že číslo je několikanásobně vyšší.

Minimální naděje naopak jsou na nalezení 14 lidí, kteří jsou pohřešováni od soboty ve východní Číně, kde se propadla část tunelu budovaného pro podzemní dráhu. Neštěstí, při němž nejméně tři lidé zahynuli, se stalo ve městě Chang-čou. Do rozestavěného tunelu se propadl dlouhý úsek silnice a do kráteru se zřítilo 11 vozidel. Uvnitř zůstali uvěznění i dělníci, kteří na stavbě pracovali.

Vydáno pod