V Thajsku pokračuje soud s ruským „obchodníkem se smrtí“

Bangkok - V Bangkoku pokračuje proces s Rusem Viktorem Boutem, kterého mnozí považují za jednoho z největších překupníků zbraní na světě. Spojené státy ho chtějí postavit před svůj soud za terorismus, Bout ale do USA nechce. V březnu byl zatčen v Thajsku za pomoci amerických tajných agentů.

Jedenačtyřicetiletý rodák z tádžického Dušanbe se od roku 2003 nachází na černé listině Rady bezpečnosti OSN. Údajně dodával zbraně povstalcům v Angole, Kolumbii či Sieře Leone, ale také radikálům z afghánského Talibanu. Jeho osoba sloužila předlohou pro titulní postavu filmu Obchodník se smrtí (Lord of War) s Nicolasem Cagem z roku 2005.

Bout byl v březnu zatčen v Bangkoku při operaci, v níž se američtí agenti vydávali za povstalce z kolumbijské gerilové organizace FARC, kteří chtějí koupit zbraně. Toho nyní využívá obhajoba, která tvrdí, že Boutovo zatčení bylo nezákonné. Obžaloba naproti tomu mezi svědky předvolala i agenta americké protidrogové služby DEA, jejíž akce s nastrčenými zájemci o zbraně vylákala Bouta z Ruska do Thajska. Agent potvrdil, že Bout nabízel „nejmodernější vojenské zbraně, od automatických pěchotních po rakety“.

  • Ruský překupník zbraní Viktor But autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/529/52849.jpg
  • Ruský překupník zbraní Viktor But autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/529/52846.jpg