Rusko a Gruzie obnoví jednání o srpnové válce

Moskva - Rusko a Gruzie dnes obnoví jednání o srpnovém válečném konfliktu o Jižní Osetii, která byla přerušena 15. října. Ženevské rozhovory tehdy skončily bez konkrétního výsledku, zástupci Ruska a Gruzie se dokonce ani nesešli. Šance na zásadní průlom v jednáních nadále zůstávají velmi malé, soudí moskevský zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Rusko vojensky vpadlo do Gruzie na začátku srpna v reakci na pokus Tbilisi obnovit nadvládu nad prorusky orientovanou Jižní Osetií. Ta deklarovala svou nezávislost na Gruzii začátkem 90. let. Na základě mírové dohody, která ukončila několikadenní ozbrojený konflikt, se ruská vojska stáhla počátkem října z nárazníkových zón kolem Jižní Osetie a Abcházie, které zasahovaly do hloubky asi šesti kilometrů na nezpochybňované gruzínské území. Ruské jednotky ale posilují přítomnost v obou separatistických regionech a zůstaly i ve dvou enklávách, které byly před srpnovou válkou pod kontrolou Gruzie - v jihoosetské Alchalgori a v abchazské Kodorské soutěsce.  

Válka mezi Ruskem a Gruzií vypukla v srpnu poté, co se gruzínský prezident Michail Saakašvili pokusil silou dostat zpět pod centrální kontrolu proruskou a dlouhé roky odštěpenou Jižní Osetii. Rusko odpovědělo vojenskou invazí, rychle gruzínské jednotky z Jižní Osetie vytlačilo a proniklo hluboko na gruzínské území.

Podle AI páchaly zločiny obě strany

Podle zprávy Amnesty International (AI), kterou organizace na obranu lidských práv dnes zveřejnila v Londýně, vážně porušily mezinárodní humanitární právo obě strany srpnového konfliktu. AI vyzvala Rusko i Gruzii, aby požádaly o nezávislé mezinárodního šetření, jeho výsledky by zveřejnily a případné viníky pohnaly k trestní odpovědnosti.

AI uvedla, že shromáždila důkazy o tom, že gruzínské jednotky šmahem útočily na civilní cíle uvnitř separatistické Jižní Osetie. Rusko podle zprávy zase nedokázalo zastavit zabíjení a mučení, jehož se v oblastech pod ruskou kontrolou dopouštěly jihoosetské milice.

Ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii Nicola Duckworthová uvedla, že podél hranice mezi Jižní Osetií a zbytkem Gruzie vznikla takzvané šedá zóna, odkud dodnes přicházejí zprávy o rabování, střelbě, výbuších a únosech. AI odhaduje, že i více než tři měsíce po skončení války se přes 20.000 etnických Gruzínců nemůže vrátit do svých původních domovů v Jižní Osetii. Ti, jimž se to podařilo, pak podle AI našli své domovy vyrabované či vypálené.

  • Válka v Jižní Osetii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/529/52891.jpg
  • Následky války v Jižní Osetii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/529/52890.jpg
  • Ruský tank autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/529/52886.jpg