Haag bude řešit chorvatskou žalobu na Srbsko kvůli genocidě

Haag - Mezinárodní soudní dvůr v Haagu (ICJ) dnes rozhodl, že se bude zabývat chorvatskou žalobou vůči Srbsku kvůli genocidě během válek v bývalé Jugoslávii v letech 1991 až 1995. Podle Chorvatska pomůže budoucí soudní rozhodnutí oběma zemím vyrovnat se s minulostí, proces se ale nejspíš potáhne několik let. Srbsko se bude před ICJ zodpovídat už podruhé. V roce 2007 soud ve prospěch Srbska rozhodl v podobném případu, kdy bylo z genocidy obžalováno Bosnou.

Záhřeb se domáhá toho, aby soud uznal, že zabitím a nucenými přesuny tisíců Chorvatů v první polovině 90. let Srbsko spáchalo genocidu. Žádá přitom i o finanční kompenzaci. Kauzu Chorvatsko otevřelo už před dlouhou dobou, ale soud OSN musel nejdříve rozhodnout o tom, zda mu tento případ přísluší. Bělehrad totiž přišel s námitkou, že ICJ nemá v této věci žádné pravomoci, protože Srbsko v době podání žaloby v roce 1999 nebylo členem OSN.

Soudní tribunál v Haagu ale dnes odhlasoval, že tuto námitku neuzná vzhledem k tomu, že Srbsko považuje za nástupnický stát bývalé Jugoslávie. Zástupci Srbska rozsudek kritizovali. Podle nich je nutné válečné zločiny vyšetřit, ale odhlédnout přitom od připisování kolektivní viny jednomu národu.

Předchozí případ, kdy Srbsko z genocidy obvinila Bosna, se táhl od roku 1993 do roku 2007, tedy 14 let. ICJ nakonec rozhodl, že některé válečné zločiny spáchané srbskými vojáky v Bosně, například masakr ve Srebrenici, byly genocidou, ale že za ně nenese odpovědnost Srbsko.

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), který je nejvyšší soudní instancí OSN, vznikl v roce 1946 k rozhodování sporů právní povahy mezi svrchovanými státy. V poslední době se na něj obrátilo například Srbsko, které podalo žalobu kvůli jednostrannému vyhlášení nezávislosti Kosova. Případy jednotlivců, kteří jsou obviněni ze zločinů proti lidskosti či z genocidy v jednotlivých období konfliktu v Jugoslávii, se zabývá Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY), který také sídlí v Haagu.

  • Lebka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/165/16410.jpg
  • Haagský tribunál autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/123/12268.jpg