Obyvatelé na jihu Kalifornie se začínají vracet domů

Los Angeles - Po silných požárech, které od čtvrtka sežehly rozsáhlé oblasti na jihu Kalifornie, se evakuovaní obyvatelé začínají pomalu vracet ke svým zničeným domovům. Oheň je většinou už pod kontrolou, plameny ale zničily téměř tisícovku domů a spálily 17 tisíc hektarů půdy. Desítky tisíc lidí byly nuceny opustit svá obydlí. Úřady nyní vyšetřují příčiny požárů.

První z požárů vypukl u Santa Barbary, kde žije řada známých osobností, a zničil zde 210 domů. Mnohé z nich byly luxusní vily s výhledem na Tichý oceán. Podle úřadů mohl být tento oheň způsoben lidským přičiněním.

Nevětší požár zasáhl okresy Orange, Riverside a San Bernardino, kde lehlo popelem 12 tisíc hektarů půdy. Požárníci zde mají oheň ze 60 procent pod kontrolou.

Ve většině míst jižní Kalifornie byla zrušena evakuační pohotovost a některým lidem byl povolen návrat domů. Většina z nich ale nalezla jen ohořelé trosky, ve kterých málokdo našel neponičené zbytky svého majetku.

Štiplavý dým se nadále drží ve vzduchu několik desítek kilometrů od požárů. Zdravotníci varují před fyzickým vypětím a doporučují starým lidem a dětem, aby neopouštěli domovy. Několik škol v ohrožených oblastech zrušilo vyučování.

Starosta Los Angeles Antonio Villaraigosa uvedl, že nově zvolený americký prezident Barack Obama mu v neděli volal a nabízel pomoc. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger požádal prezidenta George Bushe, aby jih Kalifornie vyhlásil federální oblastí postiženou katastrofou. Požádal také o půjčky pro postižené okresy. Podle Schwarzeneggera požáry zasáhly mnoho lidí, kteří bydleli v obytných přívěsech a neměli řádné pojištění.

Vydáno pod