Kvůli špatné konstrukci stadionu do vězení nikdo nepůjde

Bad Reichenhall (Bavorsko) - Soud v Bavorsku vynesl rozsudek v případu zříceného zimního stadionu. Při neštěstí před necelými třemi lety zahynulo 15 lidí. Za špatný výpočet statiky konstrukce střechy byl stavební inženýr podmíněně odsouzen na rok a půl, architekt a druhý stavební inženýr byli zproštěni obžaloby. Všichni přitom původně čelili z neúmyslného zabití 12 dětí a 3 dospělých. Ti zemřeli, když se 2. ledna 2006 propadla střecha zimního stadionu v Bad Reichenhallu. Příbuzné obětí verdikt okresního soudu pohoršil, navíc tvrdí, že trojice inženýrů jsou jen obětní beránci. Jak advokát odsouzeného, tak státní zastupitelství se proti rozsudku odvolali.

Podle obhájců nese hlavní díl viny radnice Bad Reichenhallu. Ačkoliv halu vlastnila a byla provozovatelem sportovišť, podle posudku se nikdy o budovu řádně nestarala. U soudu se ale nikdo z úředníků nezodpovídal. Trámová konstrukce stadionu stará 35 let povolila po vydatném sněžení. Podle expertů důvodem nebyla zátěž střechy, ale celá série pochybení: výpočty nosnosti byly nepřesné, krovy nebyly zpevněné, použilo se nesprávné lepidlo, obcházely se předpisy, nikdo se nestaral o zatékání.

Podle soudu se v současnosti osmašedesátiletý stavební inženýr Walter G. dopustil v 70. letech špatného statického výpočtu nosnosti ploché střechy haly. „Tato závažná chyba vedla k přecenění nosnosti střešních nosníků,“ uvádí se ve zdůvodnění rozsudku. Za druhé Walter G. povolil zvětšení výšky příhradových střešních nosníků z 1,2 metru na 2,87 metru, „čímž výrazně porušil povinnou péči“. Za třetí jako dozor nesplnil povinnost kontrolovat stavební firmy při montáži. Proto byl dnes uznán vinným.

Obhájce odsouzeného Waltera G. podal odvolání s požadavkem, aby vina jeho mandanta byla posuzována stejně jako ostatních dvou obžalovaných. Státní zastupitelství naproti tomu podalo odvolání, protože nesouhlasí s osvobozením dvou obžalovaných. Proces tak bude pokračovat před spolkovým soudem v Karlsruhe, termín zatím nebyl stanoven.

Z městských úředníků nikdo pykat nemusí, i když původně byl obviněn také bývalý šéf místního stavebního úřadu. Proces s ním však byl zastaven kvůli jeho zdravotnímu stavu. Zatím není jasné, zda bude v souvislosti s tragédií ještě souzen v případném obnoveném procesu.

Při zřícení střechy sportovní haly 2. ledna 2006 přišlo o život 12 dětí a tři ženy. Dalších 34 lidí bylo zraněno. V soudním procesu bylo od ledna letošního roku vyslechnuto přes 40 svědků a znalců. Dílčími žalobami se na něm podíleli také pozůstalí po obětech. Většina z nich byla rozhodnutím soudu zklamána.