Nejdéle sloužící americký senátor končí

Anchorage (Aljaška) - Nejdéle sloužící americký senátor, republikán Ted Stevens, který byl minulý měsíc obviněn z korupce, neobhájil senátorské křeslo za Aljašku. V těsném volebním souboji ho porazil demokrat Mark Begich. Stevens zastupoval Aljašku v horní komoře amerického Kongresu 6 volebních období za sebou.

Ted Stevens, kterému bylo v úterý 85 let a který do Senátu za Aljašku kandidoval už posedmé, je mnohými nazýván prostě Pan Aljaška či Strýček Ted. Jeho šance dostat se do Senátu znovu ale utržila vážné trhliny, když byl minulý měsíc usvědčen, že lhal o darech, které dostával od ropné společnosti Veco.

Demokrat Mark Begich, oblíbený primátor města Anchorage, vedl po úterním sčítání nad nejdéle sloužícím senátorem o 3724 hlasů, přičemž zbývalo sečíst pouhých 2500 hlasů. Stevensova porážka znamená, že za Aljašku bude po 30 letech sedět v Senátu demokrat.

Pokud demokraté ve volbách do Senátu získají ještě dvě křesla navíc, nebudou přitom už republikáni schopni blokovat demokratickou legislativu. „Výsledek znamená, že rovnováha sil v Senátu je nyní nakloněna demokratům,“ komentoval to redaktor BBC Jonathan Beale.

S 58 křesly ze 100 teď demokratům schází pouhá dvě, aby získali 60 potřebných postů k překonání obstrukcí, které menšina ve sněmovně užívá, aby znemožnila zákonodárnému sboru hlasování.

Na vítěze čeká Minnesota a Georgia

Zbývající dva státy, které zatím neznají výsledky, jsou Minnesota a Georgia. V Minnesotě demokratický kandidát a známý bavič Al Franken vede nad úřadujícím republikánem Normem Colemanem o pouhých 206 hlasů, tedy o 0,007 procent. Podle zákonů státu Minnesota nesmí být ale rozdíl hlasů menší než 0,5 procenta. Nyní se tedy čeká na ruční přepočet hlasů.

V Georgii se čeká na souboj republikána Saxbyho Chamblisse a jeho vyzyvatele demokrata Jima Martina, který proběhne 2. prosince.