Živković: Jediným řešením problému Kosova je jeho rozdělení

Niš (Srbsko) - Jediným řešením problematické situace v Kosovu je podle bývalého srbského premiéra Zorana Živkoviće jeho rozdělení na severní srbskou část a jižní albánskou část. Zoran Živković, který stále patří k vlivným postavám srbské politiky, i když nepůsobí v žádné funkci, to řekl novinářům v jihosrbském Niši. Převážně albánské Kosovo, bývalá srbská provincie, letos navzdory odporu Srbska jednostranně vyhlásilo samostatnost. Proti případnému rozdělení Kosova dnes v Prištině demonstrovaly tisíce kosovských Albánců.

Podle Živkoviče Srbové s Albánci nikdy v historii nežili spolu, ale pouze vedle sebe. Po násilí, které na sobě navzájem spáchali od začátku 90. let, navíc spolu nebudou moci žít nejméně jedno století, uvedl srbský politik. Na obou stranách během vzájemných konfliktů v posledních 20 letech v Kosovu zemřely tisíce lidí.

Zoran Živković:

„Rozdělení Kosova na dvě části by bylo nejlepším ze špatných řešení. Jednu by tvořilo území s většinou srbského obyvatelstva, druhou území s většinou albánského obyvatelstva.“

Rozdělení Kosova nicméně počátkem října odmítl srbský prezident Boris Tadić, který je stejně jako Živković členem Demokratické strany. „Klíčovou součástí našeho politického programu je idea značné autonomie Kosova v rámci Srbska,“ uvedl tehdy srbský prezident.

Politici v Evropské unii, v Srbsku i Kosovu prý zatím hrají hru na to, že se Kosovo nerozdělí, Živković to ale považuje za nemožné. Podle něj Bělehrad, ale i Priština, tedy hlavní město nového státu, dobře vědí, že nikdy nebudou kontrolovat celé území Kosova. Živković si proto myslí, že se Kosovo rozdělí do dvou let.

Na území dvoumilionového Kosova žije 90 procent albánských a deset procent srbských obyvatel. Převážná většina Srbů obývá sever země, který hraničí se Srbskem. Tamější Srbové si vytvořili vlastní samosprávu a požadují připojení k Srbsku. Centrální kosovská vláda na ně nemá prakticky žádný vliv, jakékoli další posouvání hranic ale striktně odmítá.

V Prištině dnes demonstrovaly tisíce kosovských Albánců

V Prištině dnes demonstrovalo více než 30 tisíc kosovských Albánců, kterým se stejně jako kosovské vládě nelíbí podmínky působení nové mezinárodní mise EU, která by měla převzít správu nově vzniklého státu od OSN. Srbsko s podmínkami působení mise po dlouhých jednáních souhlasilo, kompromis ale odmítá kosovská vláda. Obyvatelé Kosova se totiž obávají, že přijetí pravidel evropské mise EULEX by mohlo vést až k rozdělení země a odtržení severu Kosova, kde žijí převážně Srbové. Protest před parlamentem a sídlem mise Spojených národů UNMIK se obešel bez incidentů.