Rusko a Gruzie hledají v Ženevě řešení konfliktu

Ženeva - Pod patronací Evropské unie, Organizace spojených národů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě se dnes v Ženevě konalo jednání o srpnovém válečném konfliktu v Gruzii a odštěpenecké Jižní Osetii. Podle USA je velkým úspěchem už to, že se všichni účastníci v Ženevě vůbec sešli. První pokus jednání mezi Moskvou, Tbilisi a představiteli dvou separatistických gruzínských regionů totiž skončil krachem.

„Byla to první etapa, označil bych ji za první sérii diskusí,“ řekl o dnešních jednáních mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack. Dnes se v pracovních skupinách jednalo o bezpečnostních otázkách. Řešil se i osud gruzínských uprchlíků. Konkrétní závěry z jednání ovšem nejsou známy. Zástupce gruzínského ministerstva zahraničí vyzval Rusko, aby umožnilo evropským pozorovatelům i dál monitorovat situaci v separatistických regionech Jižní Osetii a Abcházii. 

O čem se jedná:

  • budoucnost Jižní Osetie a Abcházie
  • stažení ruských jednotek z Jižní Osetie a Abcházie
  • působení pozorovatelské mise EU

Zdá se, že jednání o řešení konfliktu bude běh na dlouho trať. „Očekávám výsledek za mnoho, mnoho let, pokud dnes začneme konstruktivně,“ prohlásil ještě před jednáním náměstek abcházského ministra zahraničí Maxim Grindžija.

Předchozí kolo rozhovorů ztroskotalo 15. října. Rusové hrozili, že se dalších jednání nezúčastní, pokud na ně nebudou pozváni i zástupci gruzínských separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie. Proti tomu v minulosti vystupovali gruzínští vyjednávači.