V posledním spočítaném státě američtí voliči podpořili McCaina

Jefferson City (USA) - Republikánský kandidát John McCain v prezidentských volbách 4. listopadu zvítězil v Missouri. Tento americký stát byl poslední, kde ještě nebyly spočítané výsledky, na vítězství demokrata Baracka Obamy to ale nic nemění. Dnes oznámené výsledky bylo nutné dopočítávat kvůli těsnému poměru hlasů mezi oběma uchazeči o křeslo v Bílém domě.

Missouri dosud téměř vždy podpořilo budoucího celkového vítěze, letošní volby jsou tedy pro tento stát výjimkou. McCain podle konečných, byť stále ještě neoficiálních výsledků v Missouri zvítězil o 3633 hlasů z celkem 2,9 milionu hlasů. Skutečnost, že zde zvítězil republikánský kandidát, již těsně po volbách odhadovala i zpravodajská stanice NBC.

Ve volbách celkově Obama získal 365 volitelských hlasů. McCain si na svém kontě po sečtení hlasů v Missouri může připsat 173 hlasů volitelů. K celkovému vítězství bylo třeba 270 volitelských hlasů. Obama bude uveden do funkce 44. prezidenta USA 20. ledna, McCain bude i nadále zastávat senátorský post.