Na berlínském letišti Tegel hořelo, musely být odkloněny lety

Berlín - Rozsáhlý požár vypukl dnes ráno ve vojenské části berlínského letiště Tegel, hasiči ho ale brzy dostali pod kontrolu a kolem půl desáté byl uhašen. Podle policie nebyl nikdo zraněn ani ohrožen na životě. Hustý kouř si vynutil odklon čtyř přistávajících strojů na letiště Schönefeld v jihovýchodní části metropole. Žádné lety zrušeny nebyly, příčiny požáru zatím nejsou jasné.

Požár vypukl v karanténní stanici, kam jsou umísťováni lidé s podezřením na infekční onemocnění nebo nezákonně dovezená zvířata. Budova byla v době požáru prázdná. Objekt neleží v blízkosti ranvejí nebo terminálů. Letecký provoz tedy neohrožoval ani tak samotný oheň, jako spíš hustý kouř, jenž zhoršoval viditelnost.

V přilehlé vojenské části se nacházejí vrtulníky vzdušné pohotovosti německé armády, ale lidé i vojenská technika byli mimo ohrožení. Šesti hasičským oddílům v likvidaci požáru pomáhal déšť.

Letiště Tegel je nejrušnější berlínské letiště a loni bylo co do počtu odbavených pasažérů čtvrté nejvýkonnější v Německu. Po modernizaci a rozšíření letiště Schönefeld však vznikne vzdušný přístav Berlin Brandenburg International (BBI), který jeho pozici převezme. Až donedávna měl Berlín letiště tři. Provoz na nejstarším z nich, legendárním Tempelhofu, však koncem října definitivně utichl.