Izrael vyzývá k bojkotu ženevské konference OSN o rasismu

Jeruzalém - Izrael se nezúčastní konference OSN o rasismu naplánované na duben 2009 do Ženevy. Oznámila to ministryně zahraničí Cipi Livniová. Konferenci označila za protiizraelský tribunál a k jejímu bojkotu vyzvala i další země. První konferenci v roce 2001 opustila izraelská a americká delegace v souvislosti s palestinskou otázkou. Nelíbila se jim snaha prosadit do deklarace prohlášení označující Izrael za rasistický stát.

Světová konference o rasismu, rasové diskriminaci, xenofobii a související netoleranci, svolaná do Ženevy, bude pokračováním světové konference o rasismu z roku 2001 v jihoafrickém Durbanu. Delegace Izraele a Spojených států ji tehdy opustily na protest proti snahám prosadit do závěrečné deklarace odstavce označující Izrael za rasistický stát, v němž vládne apartheid. Nesouhlas s protiizraelským postojem vyjádřily také evropské státy, Kanada a Austrálie, které ale z konference neodešly. Uvedené formulace později z textu deklarace zmizely.

Letos v srpnu se představitelé 21 afrických zemí sešli na předběžné schůzce před ženevskou konferencí a přijali dokument, v němž doporučují projednat mimo jiné „situaci palestinského lidu v poměrech zahraniční okupace“.

Livniová dnes v rozhovoru s delegací amerických židovských představitelů řekla, že už v únoru oznámila, že se Izrael konference v Ženevě nezúčastní, jestliže nebude jasné, že nebude zneužita jako platforma dalších protiizraelských a antisemitských aktivit. Dokumenty připravované pro dubnové fórum ale podle ní dokazují, že se konference „znovu zvrhává v protiizraelský tribunál, vyčleňující a delegitimizující stát Izrael“. V důsledku toho se Izrael nezúčastní konference Durban-2, prohlásila Livniová. Vyzvala současně mezinárodní společenství k neúčasti na konferenci, která se „snaží legitimizovat nenávist a extremismus pod praporem boje proti rasismu“.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navanethem Pillayová z Jihoafrické republiky, mezi jejíž priority patří právě příprava protirasistické konference, vyjádřila nad rozhodnutím Izraele politování.

Kanada už oznámila, že se ženevské konference nezúčastní. USA, Velká Británie, Nizozemsko a Francie naznačily, že by také mohly konferenci bojkotovat, pokud by vztahy Izraele s Palestinci zastínily všechna ostatní témata na tomto fóru. Některé země se také obávají, že se některé blízkovýchodní státy pokusí využít konference k prosazení deklarace, která by přiškrtila svobodu vyjadřování. Kritické výtky vůči náboženství by v ní totiž byly označeny za pomluvu a urážku.