Granát zabil jednoho thajského demonstranta, 23 jich zranil

Bangkok - Život jednoho protivládního demonstranta si vyžádal útok granátem v thajské metropoli Bangkoku. Dalších 23 lidí bylo zraněno. K výbuchu došlo před sídlem vlády. To už od srpna obléhají příznivci opozice, která požaduje odstoupení premiéra. Obviňují ho, že je prodlouženou rukou někdejšího předsedy vlády Tchaksina Šinavatry svrženého před dvěma lety. Vůdci demonstrantů z odpovědnosti za útok obvinili vládu, premiér Somčaj Vongsavat ale jakoukoli spojitost s incidentem popřel.

List Bangkok Post na své internetové stránce uvedl, že neznámý útočník hodil granát M-79 na účastníky protestní demonstrace dnes ráno místního času. Ve čtyřech blízkých nemocnicích bylo podle záchranářů hospitalizováno přes 20 lidí, stav asi deseti z nich je velmi vážný.

Sonti Limtchongkun, vysoký představitel Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), které protivládní protesty organizuje, přičetl vinu za útok vládě a bezpečnostním složkám. „Velitel policie a velitel městské policie se s mnoha dalšími policisty podíleli na vládním spiknutí s cílem zabít civilisty, kteří využívají svá ústavní práva k ochraně trůnu, zájmů země a jejího obyvatelstva,“ řekl. Vyzval také veřejnost, aby se zapojila do připravovaného protivládního protestního pochodu. 23. listopadu.