Piráti chtějí za saúdský tanker 25 milionů, v Káhiře se jedná o opatřeních proti nim

Nairobi/Káhira - Somálští piráti požadují za unesený saúdskoarabský ropný tanker a jeho posádku výkupné 25 milionů dolarů. Lhůta na zaplacení je deset dní. "Pokud ji Saúdové nesplní, budeme postupovat způsobem, který může být zničující," prohlásil bez bližšího vysvětlení v telefonickém rozhovoru s agenturou AFP jeden z pirátů Mohamed Siad.

Piráti se tankeru s dvěma miliony barelů ropy zmocnili v sobotu. Od úterý kotví ve vodách malého přístavu Harardere asi 300 kilometrů severně od somálského hlavního města Mogadišo.

Britský ministr zahraničí David Miliband dnes prohlásil, že jeho země výkupné za dvojici Britů v posádce tankeru nezaplatí. Ministr upozornil, že platit za propuštění zajatých by mohlo jen podnítit piráty k dalším akcím. V Adenském zálivu by podle něho měly být na pomoc vojenským plavidlům NATO vyslány lodi Evropské unie. Za velmi vážnou hrozbu označil pirátství generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Nepředpokládá ale, že by se NATO zapojilo do pozemních operací proti pirátským základnám v oblasti.

V egyptské Káhiře se dnes sešli zástupci zemí v okolí Rudého moře, aby projednali možnosti boje proti pirátství v regionu, konkrétně u somálských břehů. Podle Egypta jsou na programu jednání „všechny možnosti“. Cílem schůzky představitelů Egypta, Jemenu, Jordánska, Saúdské Arábie a Súdánu je koordinace akcí mezi jednotlivými zeměmi, upřesnil mluvčí egyptského ministerstva zahraničí Husam Zakí.

Společnost Frontline se možná bude Suezu vyhýbat 

Pirátství ohrožuje plavbu v Rudém moři a některé společnosti již dávají přednost jiným trasám, připomněl. Například kolem mysu Dobré naděje, která je sice delší a nákladnější, ale také bezpečnější. Poplatky za použití Suezského průplavu ale tvoří třetí největší zdroj příjmů pro egyptskou ekonomiku. Přes Středozemní a Rudé moře proplouvá 7,5 procenta lodních nákladů z celého světa.

Norská společnost Frontline, která je největším nezávislým provozovatelem obřích tankerů na světě, dnes oznámila, že se asi začne Suezskému průplavu vyhýbat. Řekl to dnes úřadující šéf podniku Martin Jensen. „Jako mnoho dalších lidí v tomto odvětví i my všechny naše lodě instruujeme, aby se držely co nejvíce k Jemenu a co nejdále od Somálska,“ řekl Jensen agentuře Reuters.