Archeologové našli hrob Herodovy manželky

Jeruzalém - Izraelští archeologové představili unikátní nález z konce prvního století před naším letopočtem. Nedaleko Jeruzaléma na západním břehu Jordánu odkryli dva sarkofágy, které pravděpodobně patří manželce a snaše biblického krále Heroda. Každý nález spojovaný s Herodem Velikým přitom vzbuzuje téměř vždy enormní zájem médií. Herodes nechal podle Matoušova evangelia v Betlémě vyvraždit neviňátka v obavě z narození Mesiáše.

Nalezené vápencové sarkofágy staré dva tisíce let vyvolaly pozdvižení. Jejich objev učinili archeologové v hrobce v Herodiu, lokalitě nedaleko Jeruzaléma, kde Herodes nechal na uměle navršeném kopci vybudovat své sídlo. „Herodium bylo postavené v poušti. Nebyl důvod stavět tam velký palác, pokud by tam nemělo být i pohřební místo,“ uvádí objevitel sarkofágů a archeolog Ehud Necer z Hebrejské univerzity.

Archeologové se domnívají, že vykopávky ukazují na dvoupatrové mausoleum, vysoké až 25 metrů. V něm byla pravděpodobně pohřbena Herodova manželka a snacha. Podrobnosti dodal Necer: „Takové mausoleum, jako je tady, obvykle stavěli králové, ale ne pouze pro sebe. Často pro své děti a rodinu. Podobně, jako známé Augustovo nebo Hadrianovo mausoleum v Římě.“

Podle Ehuda Necera poslední nálezy podporují jeho objev sarkofágu z roku 2007 ve stejné lokalitě. O tomto nálezu přitom tvrdí, že patřil samotnému židovskému králi.

Sídlo nedaleko Jeruzaléma sloužilo taky jako zimní palác. Jeho součástí byl i bazén, lázně, zahrady a divadlo pro 650 diváků.

Je však velmi oblížné dokázat, komu sarkofágy patřily. Prozatím totiž archeologové nenašli žádné ostatky, které by s jistotou mohli připsat někomu s Herodovy rodiny. Navíc se nezachovaly ani nápisy, které by nálezy potvrzovaly a upřesňovaly jejich původ. Jediným vodítkem jsou luxusní nástěnné malby v římském stylu. Na Blízkém Východě se podobné malby nenachází a mohl si je dovolit jen král dosazený Římany.