Test tichomořské části protiraketového štítu USA selhal

Washington - Neúspěchem skončil japonský test protiraketového systému namířeného proti případným střelám odpáleným ze Severní Koreje. Obranné raketě selhal naváděcí senzor a minula útočnou střelu ve výšce 150 kilometrů nad Havají. Japonsko se podílí na americkém tichomořském protiraketovém štítu, který má být obranou proti případnému útoku ze strany severokorejského režimu.

Jen několik vteřin před plánovaným zásahem falešné balistické střely totiž selhalo antiraketě infračervené čidlo, které slouží k přesnému navedení na útočnou raketu. Obranná střela proto ve výšce 150 kilometrů nad Havají minula cíl.

„Bylo to selhání,“ přiznal po testu ředitel námořní části tichomořského protiraketového programu Brad Hicks. „Snad to byl pouze problém té konkrétní antirakety, a ne celé vývojové řady,“ dodal s tím, že střela stejného typu byla v únoru úspěšně využita k sestřelení vadného amerického špionážního satelitu.

Bilance pokusného užití tichomořského protiraketového štítu je po dnešním cvičení 16 úspěšných sestřelů z 20 pokusů. Náklady na poslední test dosáhly 55 milionů dolarů (1,1 miliardy korun) a hradilo je Japonsko.

Právě Japonsko platí za nejvýznamnějšího amerického spojence při budování protiraketového štítu. Ten je podle USA zaměřen proti balistickým střelám, které mohou být odpáleny z nevyzpytatelných států jako KLDR nebo Írán a mohou nést hlavici s jadernou, chemickou nebo biologickou náloží. Tokio ke spolupráci přiměl severokorejský raketový test z roku 1998, kdy přes Japonsko přeletěla balistická střela.

USA hodlá rozšířit prvky protiraketového štítu i do Evropy - v České republice chtějí vybudovat radarovou základnu a silo s deseti obrannými střelami v Polsku. Záměr ale naráží především na odpor Ruska.