Češi mohou do Kanady nadále bez víz

Ottawa - Pro české občany zůstane zachován bezvízový styk s Kanadou. V Ottawě to při svém středečním jednání společně konstatovali kanadský ministr pro občanství a přistěhovalectví Jason Kenney a česká ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková.

Kanadské úřady začaly o možném obnovení kanadských víz uvažovat poté, co čeští Romové začali opět ve zvýšené míře žádat v Kanadě o azyl. Za příčinu svého odchodu označují projevy rasismu a porušování lidských práv v České republice.

Česká vláda a její představitelé ale poukazují spíše na jejich ekonomické motivy i na velkorysé podmínky, které Kanada žadatelům o azyl poskytuje. Romská emigrace podle nich vytváří o České republice bezdůvodně pověst země, v níž jsou Romové pronásledováni. Mluvčí romské komunity ale takové přístupy odmítají. Stehlíková představila kanadské straně materiál o integračních programech pro českou romskou komunitu. Po svém návratu do ČR chce  zajistit lepší informovanost českých občanů o tom, jak získat legálně práci a pobyt v Kanadě. „Tato velmi otevřená země totiž nabízí několik set tisíc pracovních míst pro cizí státní příslušníky každý rok, a není proto potřeba zneužívat statutu politického uprchlíka, chce-li někdo v Kanadě žít a pracovat,“ píše se v tiskové zprávě vlády k návštěvě ministryně v Kanadě.

Od zrušení vízové povinnosti loni v listopadu příliv romských azylantů do Kanady trvale roste. Podle zatím posledních statistik požádalo do poloviny července o azyl 466 Romů. V září Stehlíková uvedla, že při překročení hranice 500 žádostí by Kanada mohla víza opět zavést.

Oboustranný bezvízový styk platil od dubna 1996, ale kvůli početným žádostem českých Romů o azyl Kanada víza v říjnu 1997 obnovila. Česká strana zavedla vízovou povinnost pro Kanaďany v dubnu 2001, zrušila ji ale se vstupem do EU v roce 2004. Čeští představitelé nevylučují, že v případě obnovení kanadských víz by vláda mohla odpovědět stejným krokem.

Fronty na víza
Zdroj: ČT24