Francouzští socialisté volí šéfa strany ze dvou žen

Paříž - Francouzští socialisté dnes začali volit nového předsedu strany. Přestože jsou na tuto funkci tři kandidáti, rozhodující souboj o předsednické křeslo podle odhadů svedou dvě političky - mezinárodně známější Ségolène Royalová, která loni neúspěšně usilovala o prezidentské křeslo, a Martine Aubryová, starostka severofrancouzského města Lille. Kromě stranického předsedy volí socialisté také lokální socialistické tajemníky, kterých je ve Francii celkem 3 200.

K hlasování od 17:00 do 22:00 bylo přizváno přes 230 tisíc členů strany poté, co se ukázalo, že stranické špičky nejsou schopny zvolit předsedu strany samy.

Výsledky voleb by měly být podle posledních informací známy v pátek kolem 01:00. Pokud nikdo z kandidátů nedostane nadpoloviční většinu hlasů, bude se v pátek ve stejnou dobu konat druhé kolo voleb.

V nominačním hlasování na počátku měsíce obdržela Royalová 29 procent preferencí, Aubryová 24 procent a třetí kandidát Benoît Hamon 18,5 procenta. Někteří pozorovatelé proto soudí, že Royalová zase dostane nejvíc hlasů, na druhou stranu ale Aubryová těží z podpory pařížského starosty Bertranda Delanoëho, který se vzdal kandidatury. Hlasy jeho stoupenců by mohly přiblížit Aubryovou 50 procentům hlasů.

Předpokládá se, že se Hamon v případě porážky přikloní rovněž k Aubryové, což by jí mohlo v případném druhém kole dopomoci k vítězství. Royalová se proto dnes pokusila získat si ho prohlášením, že v případě vítězství s ním počítá v užším vedení strany.

Analytici nicméně upozorňují, že stranická základna hlasuje zpravidla podle své hlavy a příliš na doporučení nedává. Navíc nominačního hlasování se zúčastnila jen polovina členů strany a jejich příliv či odliv ve volební účasti může vývoj ještě hodně zamotat.

Zatímco Aubryová hlásá návrat k tradičním socialistickým hodnotám, Royalová doporučuje straně v zájmu získávání nových voličů přiblížit se více politickému středu.

Francouzská Socialistická strana, jejíž čelo po jedenáctiletém působení opouští François Hollande, vůbec prochází vleklou krizí. Pouze 31 procent voličů v současnosti věří, že socialisté jsou schopni vyřešit problém nezaměstnanosti, a jen 34 procent voličů se domnívá, že by byli schopni se vypořádat se snižující se koupěschopností domácností.

Vydáno pod