Česko usiluje o nejvýkonnější laser na světě

Praha - Česko usiluje o to, aby na jeho území byl umístěn nejvýkonnější laser na světě. Jde o projekt 13 evropských zemí, zaměřený na fyzikální, lékařské a ekologické výzkumy. Laser sice na svém území chtějí i další evropské země - např. Velká Británie, Francie, Polsko nebo Maďarsko. Naše šance jsou prý ale velké, na návštěvě v Praze to potvrdil hlavní koordinátor tohoto evropského projektu Gérard Mourou.

Nové laserové centrum bude zřejmě stát v některé z nových zemí Evropské unie, na východ od Aše totiž ještě nestojí žádný z 36 infrastrukturních projektů, které EU má. Před Rumunskem a Maďarskem máme navíc tu výhodu, že už se tu jeden menší laser provozuje, Česko tak má v tomto oboru zkušenosti i odborníky. Navíc už má připravenou stavební parcelu ve Zlatníkách poblíž Prahy se snadným spojením na letiště v Ruzyni.

Laser dokáže simulovat prostředí v blízkosti černé díry

„Mezinárodní laserové centrum  je mnohoúčelové zařízení, které je schopno vytvořit v omezeném místě intenzitu záření tisíckrát větší než to, co je v současné době k dispozici v laboratoři,“ vysvětluje Bedřich Rus z Fyzikálního ústavu Akademie věd. Využitelné je podle něj v mnoha oborech. Například v biologii pro zkoumání buněk či pro terapii nádorů. Aplikace se týkají zejména holografie molekul proteinů. Díky intenzitě záření laseru by bylo možné zaznamenat hologram a rekonstruovat komplexní biologické struktury. 

Tímto vysoce výkonným laserem je podle Rusa také možné vytvořit fyzikální podmínky podobné těm, které existovaly při vzniku vesmíru. „Můžete s jeho pomocí studovat kvantovou fyziku nebo gravitaci, jako kdybyste byl v blízkosti černé díry. Takovéto zařízení je snem mikrobiologů, fyzikálních chemiků i mnoha jiných vědců,“ dodal. 

Laserové centrum má stát skoro sedm miliard

Projekt by se měl realizovat v letech 2011-2013 v zemi, která výběrové řízení vyhraje. Finanční náklady na stavbu ELI (Extreme Light Infrastructure) by se měly pohybovat kolem 260 milionů eur (asi 6,7 miliardy korun). Kolem 80 procent provozních nákladů by po jeho dokončení každoročně hradili podle konsorciální smlouvy zahraniční partneři projektu. Se zbylými 20 procenty už ve svém rozpočtu počítá vládní Rada pro výzkum a vývoj.

Projekt ELI, který představuje skutečnou revoluci v laserové technologii, by byl nejen přínosem pro české vědce, kteří by byli jeho přímými účastníky, ale také pro řadu českých firem, které by poskytovaly služby. Projekt by sloužil i ke vzdělávání nové vědecké generace, soudí čeští odborníci.