Clintonová jako černý kůň Obamovy vlády?

Washington - Bývalá první dáma USA Hillary Clintonová, kterou Obama letos porazil v souboji o demokratickou prezidentskou nominaci, by mohla podle některých spekulací získat nejprestižnější místo v Obamově vládě - křeslo ministra zahraničí. Clintonová spekulace zatím nechce komentovat a odkazuje, že rozhodnutí je na budoucím prezidentovi.

Podle Norma Ornsteina, analytika American Enterprise Institute, má Hillary Clintonová obrovské zkušenosti: „Tyká si s mnoha světovými státníky. Přivést si do kabinetu tak silnou osobnost a bývalého rivala je ale riskatní.“ V cestě za první dámou americké diplomacie totiž může stát Clintonové její muž Bill, jehož celosvětové obchodní aktivity by mohly pro Hillary znamenat střet zájmů. Bývalý prezident je ale připraven ustoupit kariéře své ženy.

Další klíčová osobou Obamovy vlády má být i Tom Daschle, bývalý předseda Senátu, který si chce vydobýt pozici reformátora amerického zdravotnictví. V rukou by tak měl zásadní bod agendy demokratů. Zástupce ale v Obamově vládě zřejmě budou mít i konkurenční republikáni. Svůj resort by si mohl udržet například současný ministr obrany Robert Gates.