Blokáda Gazy plodí násilí a humanitární nouzi

Jeruzalém/Ammán - Výbuch v palestinském pásmu Gazy zabil příslušníka skupiny Hamás. Policii to potvrdili svědkové na místě. Izraelská armáda se prozatím k případu nevyjádřila. V posledních týdnech vystřelili ozbrojenci z pásma Gazy několik desítek raket na izraelské území. Izrael poté při útocích zabil dvanáct Palestinců a uzavřel hranici do pásma Gazy pro pohyb osob i humanitární pomoc. To zapříčinilo humanitární nouzi.

Jordánský král Abdalláh podle agentury Reuters tento týden varoval izraelské představitele před vojenskou ofenzivou do pásma, která by podle něj destabilizovala region. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes zase vyzval izraelskou ministryni zahraničí Cipi Livniovou ke zmírnění blokády pásma; šéfka izraelské diplomacie to podle agentury AP odmítla a naopak v telefonátu s Pan Ki-munem požadovala mezinárodní odsouzení neustávajících raketových útoků radikálů z pásma na Izrael.

Humanitární situace v pásmu Gazy se prudce zhoršila poté, co se před dvěma týdny zhroutilo příměří, které od června dodržoval Izrael i radikální hnutí Hamas, které v pásmu vládne. Začátkem listopadu ale Palestinci obnovili raketové útoky proti Izraeli - od té doby dopadlo na izraelské území 150 palestinských raket a Izrael za tu dobu zabil 15 radikálů. Izrael v reakci na pokračující raketové útoky nesmlouvavě uzavřel přechody do pásma, čímž zablokoval zásobování tohoto území.

Koncem minulého týdne došlo palivo elektrárně v Gaze, která následně přerušila provoz, takže mnohé palestinské domácnosti se ocitly bez elektřiny. O víkendu pak pracovníci OSN oznámili, že museli přerušit distribuci jídla ve střediscích v pásmu Gazy, protože ve skladech došly vlivem blokády zásoby. Na pomoci OSN závisí 750 tisíc lidí, tedy polovina obyvatel pásma Gazy.

Izrael
Zdroj: ČT24