OSN posílá další vojáky do Konga

Kinshasa - V mírových silách OSN v Kongu bude sloužit o 3 100 vojáků více. Celkem jich bude přes 20 tisíc. Rozhodla o tom Rada bezpečnosti OSN. Povstalci ve východním Kongu se začali stahovat ze svých pozic severně od města Goma, kde bojovali v posledních týdnech s konžskou armádou. OSN chce posílením mírových jednotek zamezit dalším násilnostem a zajistit příměří.

Rada bezpečnosti ve čtvrtek schválila posílení mezinárodní mírové mise OSN (MONUC) v Kongu, kde boje ve východní části země způsobily vážnou humanitární krizi a vyhnaly z domovů kolem čtvrt milionu lidí.

Rada bezpečnosti vyhověla generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, který o posílení jednotek v Kongu požádal před několika týdny. Jednotkám OSN v Kongu se však nedaří zjednat pořádek hlavně na východě země, kde v srpnu vypukly ostré střety mezi tutsijskými povstalci Laurenta Nkundy a konžskou armádou.

V Kongu bude rozmístěno celkem 20 100 mužů v modrých přílbách, což představuje největší kontingent OSN na světě. „Zvýší se tím naše schopnost chránit civilní obyvatelstvo. Budeme také více flexibilní, a můžeme tak rychleji reagovat na závažnou krizi v oblasti,“ říká mluvčí mírových sil OSN v Kongu, podplukovník Jean-Paul Dietrich.

Dosavadních 17 tisíc vojáků OSN ale nedokázalo zastavit násilí vůči civilistům. Boje mezi armádou a tutsijskými povstalci způsobily v zemi humanitární katastrofu, kvůli válce už zemřely čtyři miliony lidí, čtvrt milionu lidí boje vyhnaly z domovů.

Povstalci se už stáhli z pozic na třech frontách. Zachovali si ale strategické postavení u Gomy, správního střediska provincie Severní Kivu. V jeho blízkosti vznikl uprchlický tábor Kibati, kde nyní přežívá asi 65 tisíc lidí. Humanitární pracovníci se ale obávají, že ani tady nebudou v bezpečí.

Evropská unie už vyzvala k zastavení nelegální těžby minerálů v Kongu, která umožňuje financovat boje místních povstalců. Mezinárodní organizace mají obavy, aby střety mezi armádou a povstalci nepřerostly v konflikt.