Příbuzní obětí z Lockerbie dostali od Libye odškodné

Washington - Příbuzní obětí bombového útoku na americké letadlo v Lockerbie ve Skotsku dosáhli vítězství v boji za spravedlnost. Ve Washingtonu prohlásila jedna z příbuzných obětí útoku na let společnosti Pan Am číslo 103, že Libye konečně naplnila stoprocentně spravedlnost tím, že pozůstalým vyplatila kompenzace.

Libye vyplatila v říjnu 1,5 miliardy dolarů fondu obětí bombového útoku z roku 1988, kdy přišlo o život 270 lidí. Kara Weipz, jejíž bratr na palubě letadla také zemřel, říká: „Po mnoho let jsme byli zapomenutými oběťmi terorismu. Dnes je to historický okamžik, protože Libye stoprocentně naplnila spravedlnost rodinám po obětech.“

Senátor Frank Lautenberg, který vystupoval jako zástupce příbuzných obětí, ocenil, že Libye dokončila vyplácení odškodnění: „Jsme pyšní, že můžeme oznámit, že jsme zvítězili a Libye přiznala odpovědnost.“ Trvalo totiž skoro pět let, než USA dosáhly v jednáních s Libyí nějakých výsledků. USA během té doby dokonce škrtly Libyi ze seznamu zemí podporujících terorismus.

Bolestná kapitola mezi USA a Libyí uzavřena

Již tento týden americký prezident George Bush řekl, že bolestná kapitola mezi oběma zeměmi je uzavřena. Oznámil to poté, co telefonicky pohovořil s libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím.

V roce 1988 po bombovém útoku na americké letadlo nad skotským Lockerbie zemřelo na palubě 259 lidí, stejně jako 11 lidí na zemi. Bombu na palubu umístil libyjský terorista Abdal Basat Alí Medžrahí, který za to byl také odsouzen.

Vztahy Libye a západních mocností se začaly zlepšovat v roce 2003, když Kaddáfí odmítl mezinárodní terorismus a úsilí o vývoj zbraní hromadného ničení, skončila tak éra desítek let izolace tohoto afrického státu.

Vydáno pod