Zimbabwe odmítlo udělit víza Carterovi a Annanovi

Johannesburg/Harare - Bývalý generální tajemník OSN Koffi Annan dnes oznámil, že ruší cestu do Zimbabwe. Režim prezidenta Roberta Mugabeho mu totiž odepřel udělit vstupní víza. Neudělil je ani bývalému americkému prezidentovi Jimmymu Carterovi a ženě jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandely Grace Machelové. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Zimbabwská vláda ale popřela, že by zmíněným osobnostem odepřela vstup do země. Ministr zahraničí Simbarashe Mumbengegwi uvedl, že vláda dostala oznámení, že někdejší šéf OSN se chystá do země přijet. Připustil ale, že v oficiální odpovědi mu bylo doporučeno, aby návštěvu ještě zvážil.

Skupina význačných světových osobností chtěla posoudit situaci v Zimbabwe, kde se humanitární situace zhoršuje ze dne na den. „Doufali jsme, že dnes odcestujeme do Zimbabwe, ale museli jsme cestu zrušit, protože vláda dala jasně najevo, že nebude spolupracovat,“ řekl dnes reportérům v Johannesburgu Annan.

Zimbabwe sužuje vážná hospodářská krize. Inflace dosahuje 231 milionů procent, mnoho lidí trápí nedostatek potravin a hroutí se školství. Zemi navíc sužuje vládní krize. Mugabe a vůdce hlavní opoziční strany Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai sice před dvěma měsíci podepsali dohodu o rozdělení moci, koaliční jednání ale uvízla na sporu o rozdělení ministerstev.

Jihoafrická vláda v pátek oznámila, že pozastavuje finanční pomoc Zimbabwe, dokud tam vláda nezačne normálně fungovat.