Tibetský exil podpořil dalajlamovu „střední cestu“, přestože možná nikam nevede

Dharamsála (Indie) - Představitelé tibetského exilu, kteří tento týden jednali o možném přehodnocení vztahů s Pekingem, podpořili dalajlamovu strategii k dosažení autonomie známou jako "střední cesta". Konstatovali sice, že dalajlamou prosazovaný přístup nepřinesl dosud žádné výsledky, ale nedokázali k němu najít vhodnou alternativu. Zároveň konstatovali, že žádný pokrok není možný, pokud Čína nezmění svůj postoj v tibetské otázce.

Jednání pětistovky zástupců exilových Tibeťanů ukázalo i spory, které v jejich komunitě panují. Zatímco starší generace usilovala o pokračování v přístupu střední cesty, mladší Tibeťané chtěli, aby jejich zástupci začali požadovat úplnou nezávislost na Číně. Někteří účastníci setkání volali dokonce po rozpoutání radikálnějších protestů v Tibetu, nakonec ale převážily hlasy stoupenců dalajlamova přístupu.

„Střední cesta je správná. Shodli jsme se ale na tom, že Tibeťané musejí být důraznější a jednotní ve svých požadavcích,“ řekl jeden z exilových poslanců. Dalajlamův zvláštní vyslanec pro Čínu Kelsang Gjalcchän naznačil, že by se Tibeťané mohli s voláním po autonomii začít intenzivněji obracet na mezinárodní společenství a na čínské obyvatelstvo.

Gjalcchän nicméně upozornil, že výsledek tibetského úsilí bude záviset na rozhodnutí čínského vedení. „V této chvíli můžeme pouze čekat na nějaké signály, že čínská vláda přehodnotí svou pozici v záležitosti Tibetu,“ řekl.

Peking odmítá jakýkoli kompromis

Peking nicméně dal tento týden najevo, že nezávislost Tibetu nepřipustí. Dosavadní jednání nepřinesla vůbec žádný pokrok. Čína totiž dlouhodobě odmítá ohledně Tibetu jednat o jakémkoli kompromisu. Dosavadní Státní agentura Nová Čína dnes odsoudila i tibetský přístup střední cesty, jímž chtějí Tibeťané získat možnost svobodně rozhodovat v oblasti školství, kultury, náboženství a ekonomiky. Podle Nové Číny jsou požadavky Tibeťanů protiústavní, protože by umožnily, aby v části země vznikla místní vláda nezávislá na centrálních institucích.

Čína tvrdí, že Tibet je součástí jejího území více než 700 let. Formálně však byl Tibet nezávislý stát až do roku 1951, kdy byl ministr tibetské vlády Ngapo Ngavang Džigme v Pekingu nucen podepsat takzvanou sedmnáctibodovou dohodu, v Číně nazývanou smlouva o mírovém osvobození Tibetu. Její text poprvé výslovně konstatuje, že Tibet tvoří součást Číny. Dohoda byla tibetské delegaci v Pekingu vnucena v době, kdy čínské jednotky již měly většinu území pod kontrolou a dalajlama se obával krveprolití.

Tibetský duchovní vůdce se příští týden na pozvání nadace Forum 2000 chystá do Prahy, kde 30. listopadu vystoupí v Kongresovém centru na veřejné přednášce nazvané Porozumění: cesta ke štěstí.