Obama ujistil Karzáího o pokračování americké podpory

Kábul - Spolupráce mezi Spojenými státy a Afghánistánem bude i nadále pokračovat, přislíbil nově zvolený americký prezident Barack Obama afghánskému prezidentovi Hamídu Karzáímu. Podle Obamy bude boj proti terorismu v regionu jednou z priorit jeho mandátu.

„Nově zvolený prezident Barack Obama v pátek večer ujistil afghánskou vládu a lid, že americká spolupráce bude pokračovat,“ uvedl úřad afghánského prezidenta. „Spojené státy se nadále zavazují pomáhat Afghánistánu a zavést bezpečnost a jejich závazek vzroste,“ dodal.

Obama přislíbil, že navýší počet amerických vojáků v Afghánistánu. Americký kontingent nyní tvoří téměř polovinu ze všech 70 tisíc zahraničních vojáků. Vliv Spojených států se neomezuje jen na vojenskou přítomnost, USA poskytly rovněž třetinu z 15 miliard rozvojové pomoci, která byla do Afghánistánu investována od roku 2001. V posledních dvou letech se však situace v zemi - včetně metropole - zhoršuje a násilnosti neberou konce.

Obama představil další členy svého týmu

Budoucí americký prezident také oznámil jména dalších dvou svých blízkých spolupracovníků. Tiskovým mluvčím Bílého domu bude Robert Gibbs. Gibbs byl šéfem komunikace v jeho senátorském období a na počátku prezidentské kampaně. Ředitelkou komunikace se stane Ellen Moranová, která přichází nově do týmu. Doposud vedla organizaci, která podporovala právo na interrupci.