Místní volby ve Venezuele jsou testem Chávezovy moci

Caracas - Ve Venezuele dnes začaly volby do místních zastupitelstev, které jsou považovány zkoušku moci prezidenta Huga Cháveze. Jeho kandidáti na guvernéry před čtyřmi lety získali podporu v 21 z 23 států. Hlasování, které rozhodne o jménech nových guvernérů a více než třech stovkách starostů větších měst, ukáže, jak si Chávez stojí rok po prohraném referendu, v němž usiloval o změny ústavy.

Hlasování má proti loňskému referendu nejspíše ještě větší význam, nejde totiž o rozhodování o jedné otázce, nýbrž o volbu zastupitelů na příští čtyři roky. Loňský neúspěch byl pro čtyřiapadesátiletého Cháveze první prohrou od jeho nástupu k moci v roce 1999.

Voliči tehdy těsnou většinou rozhodli, že si nepřejí změny ústavy, které by Chávezovi mimo jiné umožňovaly ucházet se neomezeně o znovuzvolení. Prezident ale dal najevo, že se úpravu ústavy pokusí prosadit znovu.

Podle předvolebních průzkumů dnešní volby je pravděpodobné, že vyhrají Chávezovi spojenci, ale ne tolik drtivě jako v roce 2004. V některých státech má navrch opozice, kterou posílil právě výsledek referenda z loňského prosince, a mohla by získat až sedm států. Pokud by se její vzestup potvrdil, zmenšily by se Chávezovy šance na znovuzvolení v prezidentských volbách v roce 2012, v nichž podle současné ústavy už nesmí kandidovat.

Chávez hrozí opozici omezením financí 

Sám prezident si význam dnešního hlasování velmi dobře uvědomuje, a proto se vehementně zapojil do kampaně. Volby označil za rozhodování o „budoucnosti revoluce, budoucnosti socialismu a budoucnosti Huga Cháveze“. Pohrozil také, že státy, v nichž získá moc opozice, budou mít omezený přísun financí ze státního rozpočtu.

Volební místnosti se uzavřou ve 21:30 SEČ. První předběžné výsledky voleb, v nichž je jedním z hlavních témat kriminalita, se čekají v noci na pondělí.

Vydáno pod