V Izraeli byla odsouzena skupina mladých neonacistů

Tel Aviv - Soud v izraelském Tel Avivu poslal do vězení osm mladých neonacistů. Odsoudil je za ublížení na zdraví, nezákonné držení zbraní a propagaci nacistické ideologie. Mladíci přitom zveřejňovali nahrávky svých útoků na internetu. Případ rozvířil širokou diskuzi o integraci přistěhovalců do izraelské společnosti.

Osm izraelských neonacistů ve věku 16 až 19 let až do loňského zatčení pravidelně napadalo ortodoxní Židy, homosexuály a bezdomovce, mladíci navíc znesvětili synagogu. Nakonec je usvědčily vlastní videofilmy, které šokovaly brutalitou útoků a oslavou ideologie, která zahubila miliony jejich předků. Byli odsouzeni na jeden rok až sedm let vězení.

Mladíci v Izraeli vyrostli, narodili se ale v bývalém Sovětském svazu, odkud se přistěhovali podobně jako miliony dalších lidí po roce 1990. Stačilo prokázat židovský původ třeba jen jednoho prarodiče.

Případ rozvířil diskuzi o integraci přistěhovalců

Většina ruských Židů se v Izraeli integrovala do společnosti, prosadili se v politice i v podnikání. Mnozí noví Izraelci se ale integrovat nedokázali. K tomu ale soudce nepřihlédl. „Soud výslovně zmínil, že odmítá jakoukoliv obhajobu, která by tvrdila, že stát pachatele nedokázal úspěšně přijmout,“ řekl státní zástupce Ilan Šadi.

Rozsudek jednoho až sedmi let odnětí svobody je podle soudce záměrně přísný. Tresty blízko horní hranice sazby mají neonacistům vzkázat, že v Izraeli není pro jejich názory místo.

Video izraelskách neonacistů
Zdroj: ČT24