Lavrov: USA by se měly vzdát plánů na protiraketový systém

Lima - Žádná transparentnost ze strany USA při výstavbě protiraketového systému v České republice a v Polsku Rusko neuklidní. V neděli to oznámil řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na závěr zasedání Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v peruánské metropoli Limě. Uvedla to agentura Reuters.

„Bude lepší, když se Američané plánu vzdají,“ uvedl Lavrov. „Když Spojené státy přesto své plány naplní, budou muset zajistit transparentnost, která zmírní ruské znepokojení. Všechna naše znepokojení ale budou odstraněna jen tehdy, když se Washington vzdá svých plánů a začne od začátku budovat společný protiraketový systém.“

Protiraketová obrana ve východní Evropě má být ochranou proti nevypočitatelným státům jako Írán nebo Severní Korea, Rusko ji ale považuje za ohrožení své bezpečnosti.

Rusko chce jako odpověď rozmístit své rakety

Ruský prezident Dmitrij Medveděv nedávno prohlásil, že pokud USA vybudují v Polsku raketová sila a v České republice radarovou stanici, Rusko rozmístí v oblasti Kaliningradu své rakety Iskander.

Ruská vláda doufá, že nastupující americký prezident Barack Obama plány USA na rozmístění protiraketového systému ve východní Evropě zreviduje a zabrání tak tomu, že se vztahy mezi oběma zeměmi dlouhodobě nezhorší.

„Ačkoliv je současná (americká) administrativa v této věci neústupná, stanovisko nově zvoleného amerického prezidenta je přesnější,“ řekl v neděli reportérům v Limě Medveděv.

Lavrov uvedl, že americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se dohodla s ruskými představiteli na dalším kole rozhovorů o protiraketovém systému koncem prosince.