Piráti trvají na 25 milionech dolarů výkupného za tanker

Mogadišo - Somálští piráti trvají na 25 milionech dolarů výkupného za propuštění saúdskoarabského ropného tankeru. Oznámily to agentury s odvoláním na mluvčího pirátů Mohameda Saida. Podle dřívějších zpráv, které citovaly jednoho z představitelů somálských muslimských milicí, piráti údajně snížili požadovanou částku na 15 milionů dolarů. Somálští piráti jen letos na výkupném za lodě unesené v Adenském zálivu vydělali desítky milionů dolarů. Tento týden unesli saúdskoarabský ropný tanker a hongkongskou a řeckou nákladní loď. Kvůli tankeru se schyluje k bitvě, piráti začali snižovat požadavek výkupného.

Islámští radikálové bojují s piráty i proti nim 

Piráti v přístavu Haradheere zadržují svou dosud největší kořist - ohromný saúdskoarabský ropný tanker Sirius Star s nákladem ropy za více než 100 milionů dolarů a pětadvacetičlennou posádkou. Islamistické milice v Somálsku odsuzují únos lodi z muslimské země jako urážku islámu a chtějí piráty donutit, aby ji propustili.

Podle mluvčího milicí piráti nyní tanker odvezli 100 kilometrů od pobřeží. „Snaží se nám utéct. My ale budeme loď pronásledovat, ať pluje kamkoliv, a osvobodíme ji,“ prohlásil. Místní obyvatelé uvedli, že v přístavu jsou ale také další skupiny islámských radikálů, které mají zájem na rozdělení výkupného a jsou odhodlány bojovat po boku pirátů v případě, že se někdo pokusí tanker osvobodit.

Milice radikálních islamistů kontrolují velkou část Somálska a bojují proti tamní vládě. Somálská vláda útoky pirátů veřejně odsuzuje, někteří pozorovatelé však tvrdí, že pro boj s piráty nic nedělá a někteří její členové se rádi přiživí na tučných ziscích z únosů mezinárodních lodí.

Somálské pobřežní vody hlídá řada států - neúspěšně 

Od začátku letošního roku somálští piráti zaútočili na více než 90 lodí a skoro 40 z nich se zmocnili. V jejich rukou zůstávají stále téměř dvě desítky plavidel se zhruba 300 členy posádek.

Somálsko není schopno ohlídat vlastní pobřežní vody, takže trasy nákladních plavidel u jeho břehů monitoruje americké námořnictvo, NATO, lodě některých asijských zemí a Ruska. V prosinci se k nim připojí vojenská plavidla Evropské unie. O opatřeních proti pirátům uvažuje i Írán, uvedl dnes náměstek íránského ministra dopravy. Piráti minulý týden mimo jiné unesli hongkongskou loď, která do Íránu vezla náklad pšenice.

Somálské pirátství mává s ekonomikou současného světa. V zemi, kde polovina lidí visí na potravinové pomoci, se stalo módou. Příčinou jsou zejména chudoba a bezvládí.

Kromě Adenského zálivu bují hlavně v jihovýchodní Asii, v Bengálském zálivu u indických břehů, v rovníkové Africe a v poslední době také na přístupových cestách do brazilských přístavů. Piráti obvykle zaklesnou do lodi háky, přitáhnou si ji a vpadnou na palubu.

  • Somálský pirát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/540/53951.jpg
  • Somálští piráti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/540/53946.jpg